Atikoncepce a hormony

Dobrý den, je mi 43 let a před dvěma lety by byl zjištěn nedostatek progesteronu, na který mi můj lékař předepsal Cerezette. Asi před měsícem mi gynekolog předepsal Yadine kvůli mastné pleti, výkyvům nálad a podle dalších příznaků mi řekl, že mi chybí pravděpodobně i estrogen. Jelikož mi po Yadine bylo asi týden zle od žaludku, léky jsem vysadila a šla se poradit, co dále. Návrh mého lékaře je vysadit na 6 týdnů veškerou antikoncepci a pak po odběru krve se uvidí co dále. Podotýkám, že antikoncepci nepotřebuji na zabránění těhotenství, ale na srovnání hormonální rovnováhy v těle. Tak jako spousta žen bych se však raději přikláněla k přírodním produktům na srovnání hladiny hormonů a zabránění nepříjemných příznaků v období klimakteria. Podotýkám, že moje maminka zemřela v 51 letech na infarkt, já mám nedomykavost srdeční chlopně a beru antidepresiva - Cypralex 1/2 tab. Můžete mi poradit, co by bylo pro mne výhodné? Děkuji. K.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, nevolnost a zažívací obtíže jsou u hormonální antikoncepce včetně Yadine poměrně časté. Není to však důvod se antikoncepce zříkat, jen je zapotřebí trpělivosti, než najdete tu správnou variantu. Obecně se nedoporučuje užívání horomnální antikoncepce při onemocněních postihujících krevní oběh a srdce - jako je tromboza, angina pectoris, cevní mozková příhoda, ... dále pak její užívání není vhodné při postižení jater či slinivky, vč. cukrovky. Ve Vašem případě nevidím důvod, proč byste hormonální antikoncepci nemohla užívat, nicméně vzhledem k rodinné zátěži a věku Vám krevní odběr mohu jen doporučit.

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: