Atopický ekzém

Dobrý den, je mi 31 let, od dvou trpím atop. ekzémem. V prvním těhotenství se mi ekzém katastroficky zhoršil. V současné době je to ještě mnohem horší. Ekzém je po celém těle, vše je celé červené slité, suché, šupinaté a přitom hnisavé a úporně celé tělo svědí. Od mala mě dávali kortikoidy. Před pár týdny jsem byla v nemocnici na kožním, kde mě opět mazali kortikoidy, bohužel nebylo jiné východisko, protože jsem byla téměř bez kůže a celé tělo mě hnisalo, měla jsem z toho zimnice. Pan docent řídal, že kortikoidy se nesmí používat dlouhodobě, přitom mě tam opět měsíc tímto mazalï. I přesto že kortikoidy stále používám ekzém se úplně neztrácí a jakmile kortikoidy na dva dny vysadím, tělo mě opět začne hnisat. Ze stěrů mě byl zjištěn zlatý stafilokok a z labor. testů byla moje hodtnoa IgE přes 9000. Chtěla jsem se zeptat jestli je možné se zlatého stafilokoka zbavit. A zda je možné snížet hodnotu IgE. Dále jsem se chtěla zeptat na čištění krve, setkala jsem se s člověkem, který trpěl lupénkou a tato metoda mu pomohla. Jsem z toho strašně zoufalá, proto hledám nějakou pomoc. Předem moc děkuji za odpověď. Zdraví Jana

Odpověď odborníka:

Dobrý den Jano! Léčba atopické dermatitidy je značně rozsáhlým tématem, které přesahuje rámec této poradny, proto se omlouvám, že budu stručná: 1. Léčba AD má být vždy kombinovaná a dlouhodobá, je třeba jí přizpůsobit životní styl. Velmi důležitá jsou režimová opatření (odstranění dráždivých vlivů – mycí, úklidové, prací prostředky; častý kontakt s vodou, kontakt se šťávami z masa, zeleniny při přípravě pokrmů; parfémované kosmetické prostředky, spreje, kouření; prašné, vlhké, suché a přetopené prostředí;neprodyšné, drsné, barvené oblečení ze syntetických materiálů, vlny, kožešin; povolání, sporty spojené se zapářkou, pocením, kontaktem s dráždivými látkami, roztoči, prach, pyl, peří, zvířecí alergeny, bakterie, plísně; z kontaktních alergenů hlavně kovy-nikl a parfémy), významně se též podílí psychická zátěž. 2. Pokud jde o léčbu kortikoidy, ve většině případů se jedná o léčbu krátkodobou, pokud respektujete předepsané dávkování, není třeba se jí obávat. U stavů, které se nedaří dlouhodobě stabilizovat je možné přikročit k tzv. intervalové léčbě s aplikací nízkých dávek kortikoidů ob tři dny. Stále ale platí, že samotná léčba kortikoidy nestačí, je třeba ji kombinovat s pravidelnou aplikací emoliencií, která obnovují narušenou kožní bariéru a režimovými opatřeními. 3. Co se týká infekce zlatým stafylokokem, je možné systémové podání antibiotik, dlouhodobě jsou vhodná antiseptika v krémech či v mycích prostředcích (např. Oilatum plus). 4. U těžkých forem AD se někdy přistupuje k léčbě lokálními imunomodulátory (např. Protopic), zkuste tento druh léčby zkonzultovat s vaším ošetřujícím dermatologem. 5. Vedle všech výše popsaných léčebných možností bych na vašem místě zkusila vaše potíže zkonzultovat ještě s odborníkem z oblasti čínské medicíny.

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: