Atopický ekzém

Dobrý den, už tak rok mám na rukou atopický ekzém - propuklo to ve čtvrtém ročníku gymnázia, tedy před maturitou. Často pozoruji, že je to u mě spojeno se změnami počasí a hlavně s nervozitou. Můj problém je ale jiný, posledních 14 dní mám pocit, že se mi nějaký ekzém dělá i na levém očním víčku. Za tu dobu jsem se dvakrát namalovala, potom se to vždy zhoršilo. Kůže na oku svědí, je zarudlá, hrubá a když tyhle příznaky přejdou, je chvíli pak taková šupinatá. Po čase to téměř zmizí, ale když na to víčko šáhnu pořád to cítím, už není jako dřív. Může to být další projev ekzému nebo spíš jen podráždění z malování? Dříve jsem se malovala bez problémů. Případně čím víčko namazat, aby svědění a otok zmizely? Děkuji a přeji hezký den!

Odpověď odborníka:

Zcela jistě jde o další projev atopického ekzému, kosmetika nebývá hlavní příčinou, ale zhoršujícím faktorem ( takže nemusí jít o kontaktní alergii na složky kosmetiky). Při akutních obtížích kosmetiku vysaďte a použitje protizánětlivý krém ( nejlépe od kožního lékaře, v nouzi třeba Hydrokortizon mast), na běžné promazávání je vhodný např. Toleriane ultra či Cicaplast baume B5. Pokud byste chtěla používat co nejšetrnější dekorativní kosmetiku, pak můžete zvolit např. řadu La Roche Possay.

MUDr. Eva Dogoši
MUDr. Eva Dogoši

Specializace: Dermatovenerologie
Pracoviště: Soukromá kožní ambulance

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: