Atopický ekzém na nehtech

Dobrý den,jsem už dost zoufalá a zkouším co se dá,proto i pomoc touto formou.Od puberty mám atopický ekzém a vždy se vyskytoval na obvyklých místech.Poslední rok se mi deformují nehty na rukou,zejména oba palce,ostatní nehty jsou až na drobné nerovnosti v pořádku.Má kožní mi řekla,že je to projev ekzému v nehtovém lůžku.Nehty se deformují,vyrůstají téměř z lůžka,myslím kraje nehtů a praskají třeba od půlky nehtu,což je nepříjemné i prakticky,ne jen esteticky.Jsou i citlivé.Používám krémy(Maxiderma),doplňky(Methionin a různé výživy na nehty),Beloderm roztok,dočasně a Protopic,dle mé doktorky na promázávání ohnisek i bez projevů.Jsem jako ekzematik smířená s tím jak moje kůže občas vypadá,ale ty nehty,to je opravdu hrůza,neustálé vysvětlování,že to není plíseň a schovávání rukou.Při alergologických vyšetření na příčinu nepřišli a na nic alergická nejsem.Děkuji za čas a radu,případné doporučení nějakého lékaře či pracoviště,už jsem vystřídala několik lékařů.S pozdravem Eliška

Odpověď odborníka:

Dobrý den, paní/slečno Eliško. Vaše trvající potíže mě velmi mrzí, ale bohužel takto na dálku bez možnosti Vás vyšetřit a znalosti detailů Vám nemohu dát nějakou "zázračnou" radu. Je třeba, abyste věc probírala s lékařem, který Vás zná nejlépe a má k dispozici veškeré informace o dosavadním postupu (jaká všechna léčba byla dosud zkoušena?, s jakým efektem?, jaký byl diagnostický postup - je jisté, že jde o projev ekzému a ne nějakou jinou chorobu, např. přidruženou lupénku? aj.). Střídání lékařů bez dobrého důvodu není rozumné, chápu, že jste neúspěchem dosavadní léčby zklamána, ale i přes takový výsledek je kontinuita péče důležitá - i informace o tom, co nefungovalo, je přínosná... Za daných okolností je ale na místě názor nějakého jiného lékaře získat - doporučuji ale nedělat to nějak "bokem", ale otevřeně si o tom promluvit s Vaším stávajícím dermatologem, který by Vám měl dát písemnou informaci o dosavadním postupu, abyste pro vyšetření jiným lékařem měla dostatečný podklad. Dermatologa si můžete sama vybrat - k tomu tedy použijte internet, nebo také radu Vašeho praktického lékaře. Přeji Vám, ať se přece jen podaří najít postup ke zmírnění potíží.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: