Atrézie jícnu

Dobrý den, 2.12.2012 se mi narodila dcerka Eliška. Narodila se v 38. týdnu, vážila 2800 g a měřila 46 cm. Celé mě těhotenství bylo bez sebemenších problémů a i celý porod proběhl bez komplikací. Bohužel pár hodin po porodu zjistili Elišce atrézii jícnu, hned druhý den byla operována v ostravské Fakultní nemocnici (Ostrava-Poruba) panem doktorem Vladimírem Richterem. O této vadě jsme se dozvěděli až po porodu. Eliška trpí třetím typem atrézie jícen byl spojen s průdušnicí. Teď se zotavuje po operaci. Já bych se chtěla zeptat na několik dotazů. Jaké následky v budoucím životě bude tato vrozená vada mít pro Elišku? Bude mít nějaká omezení a můžou i v dospělosti a pozdějším dětství nastat komplikace? Co se bude dít po operaci a v nejbližší době? Jak budu malou krmit a jakou stravu nebude vůbec moci jíst? Může Eliška umřít? Je velká úmrtnost u této vady? Mám o ní velký strach a jsem zděšená, jestli mi ji někdy pustí domů, že hned umře nebo ji ublížím či ji nedokážu dát první pomoc. Vím, že mi řeknete, že mi vše řeknou doktoři, ale ráda bych poznala i pohled na věc od někoho jiného...V nemocnici jsem vždycky vyděšená a mnoha věcem nerozumím, nebo je zapomenu...Mám hrozný strach že mi umře. Moc Vám děkuju za odpověď K. Pavla

Odpověď odborníka:

Vážená paní Pavlo, při včasném rozpoznání této vady a neodkladně provedeném příslušném chirurgickém výkonu je velká pravděpodobnost, že se Vaše Eliška zotaví z operace a ve svém dalším vývoji se v podstatě nebude odlišovat od svých vrstevníků. Rizikovými faktory jsou případné další přidružené anomálie a infekční komplikace. V malém procentu se objevují pozdní komplikace operačního zákroku (např. refluxní choroba, polykací obtíže v důsledku jizevnatého zúžení jícnu apod.). Doporučuji Vám dodržovat další postup dle pediatra a chirurga. S pozdravem, Milan Hrubý.

MUDr. Milan Hrubý
MUDr. Milan Hrubý

Specializace: Nefrologie

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: