Atrofie zrakového nervu

Dobrý den, před nedávnem jsem navštívila očního lékaře v rámci klasické preventivní kontroly. Vidění je v pořádku, ale panu očnímu se nezdály zrakové nervy, prý má podezření na zelený zákal. Ten se ale nepotvrdil, podstoupila jsem dvakrát perimetr - výsledky v pořádku. Výsledky OCT mám u valné většiny hodnot žluté nebo červené, RNFL kompletně červené (viz příloha). Dnes jsem podstoupila VEP, výsledky ale budu vědět až za 14 dní. Chtěla jsem se ale zeptat, zda je možné, aby mě s "degenerovaným" nervem pustili na laserovou operaci, nebo jestli k této atrofii muselo dojít až v posledním roce? Na operaci mě původně ani nechtěli pustit kvůli suchým očím, přijde mi zvláštní, že by se nikdo v rámci předoperačního dvouhodinového vyšetření nepozastavil nad mým očividně ne úplně zdravým nervem, když se nad tím pozastavil lékař u klasické prohlídky. Pakliže by ale před tím rokem byl nerv v pořádku, je možné v tak krátkém období taková degenerace (i když upřímně ani nevím podle těch výsledků, jestli je to nějaká výrazná degenerace, zas tak moc mi google neprozradí, každopádně červená barva ve výsledcích OCT není moc uklidňující). Velmi děkuji za odpověď. S pozdravem Michaela R.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, první na co musím upozornit je, že červená barva neznamená striktně patologii, ale znamená to, že zjištěná hodnota je normální pro méně než 1 % populace (obdobně žlutá pro 5 % populace). Ano, většinou to je patologické, ale barevná škála je pouze porovnání s normativní databází. A tedy hodnotit terče zrakového nervu jen podle hodnot na foto může být zavádějící. V useknuté části jsou grafická znázornění rozložení nervových vláken, které může být např. u vysoké krátkozrakosti atypické. Další věcí je, že neznám ani kvalitu scanu a zda je terč zrakového nervu správně označen (to vše je useknuté). A jak výsledek odpovídá vzhledu terčů zrakového nervu při pohledu do oka a provedenému perimetru. Jsou i atypické terče zrakového nervu, kde analýza nervových vláken je až zbytečně přísná. V takovém případě je vhodné provést ještě HRT, což je také vyšetření nervových vláken ale jinou metodou. Když nezohledním nic z uvedeného tak by se vzhledem k Vašemu věku jednalo o nezanedbatelné snížení vrstvy nervových vláken a je třeba najít příčinu. A případně léčit. Příčin může být mnoho - pozánětlivé změny, některá autoimunitní onemocnění, atd. Moudřejší bude ošetřující lékař po VEPech. Teoreticky je možné, aby snížení vrstvy nervových vláken vzniklo jako následek zánětu i za méně než rok. Ale pokud by nebyla příčinná souvislost s některými specifickými celkovými onemocněními, tak to není kontraindikace k laserovému odstranění dioptrické vady.

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.
MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.

Specializace: Oční lékařství
Pracoviště: OFTEX oční klinika Pardubice a oční centrum Hradec Králové

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Genetické vyšetření
Články: Genetické vyšetření
Genetické vyšetření je...
Infarkt myokardu může člověka zastihnout kdekoli: umíte účinně pomoci?
Nachlazení, viróza, nebo chřipka?
Články: Nachlazení, viróza, nebo chřipka?
V zimě se potýkáme s...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Mykózy – jedno z nejčastějších gynekologických onemocnění žen
Ječné zrno
Články: Ječné zrno
Ječné zrno, hordeolum, je...
Za produkci mléka nemůže vždycky jen nadbytek prolaktinu
Články: Za produkci mléka nemůže vždycky jen nadbytek prolaktinu
Tvorba mateřského mléka...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: