Atypické bolesti břicha při defekaci

Chtěla bych Vás moc poprosit o názor z gastroent.oboru. Asi rok se mi občas děje to, že mne při objemnější stolici (většinou souvisí s tím, že předchozí dny sice k vyprazdňování došlo, nikoliv však s pocitem "úplného" vyprázdnění) rozbolí spodní levá strana břicha i podbříšek. Podbříšek odezní, ale pobolívání na levé straně, které je cítit jakoby až pod levou stranou pánve pak ještě trvá třeba do druhého až třetího dne. S ničím se neléčím, mám dítě, v roce 2008 jsem prodělala kolonoskopii (z důvodů tehdejšího vleklejšího průjmu, ale ten odezněl a žádný zásadní problém naštěstí potvrzen nebyl, jen hemeroidy a fissura. Hemeroidy jsem si nechala na proktologické klinice zkontrolovat po porodu před třemi lety a vše bylo ok). Nemám nadváhu, byť stravování má své deficity. Rakovina střev se objevila u vzdálenější generace (děd a prababička). Chápu, že by byla vhodná kolonoskopie, že na dálku nelze stanovit diagnózu, ale po předchozí zkušenosti se do tohoto vyšetření znova nehrnu a raději bych svůj problém nejdříve s Vámi tímto způsobem zkonzultovala. Předem moc děkuji za Váš čas a názor.

Odpověď odborníka:

Martino,
potíže které popisujete mohou být způsobené pouze prostou tuhostí a objemností stolice, z toho důvodu bych vám doporučil zkusit zařadit více vlákniny, psyllium nebo laktulosu. Bylo by ale velmi vhodné vyloučit i jiné příčiny a absolvovat základní odběry, gynekologické vyšetření a ultrazvuk břicha, někdy dokonce i mírný výhřez ploténky může působit tyto obtíže. Vzhledem k tomu, že jste kolonoskopii měla v roce 2008, závažné diagnozy bych se neobával, lidem, kteří mají kolono negativní se další vyšetření doporučuje až za deset let, samozřejmě je ale možné, že se jí nakonec nevyhnete
S pozdravem

MUDr. Jiří Martinů
MUDr. Jiří Martinů

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ordinace praktického lékaře, Olomouc

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: