Atypycký melanocyt

Dobrý den, paní doktorko, dnes mi bylo sděleno, že se ve vzorku z mého znaménka, které mi před týdnem dermatoložka vyřízla a poslala na rozbor, našly nějaké atypické melanocyty. Tudíž prý bude ještě další "zkoumání" a až jí přijdou výsledky, zavolá mi. Samozřejmě se znepokojuji a trochu nevím, jaká další vyšetření potřebují, jestli se benigní nebo maligní buňky nepoznají rovnou při prvním rozboru, kolik jich je potřeba a jak to vlastně probíhá? Zapomněla jsem se v tom údivu zeptat, čekala jsem jen, že mi řekne, že je vše v pořádku, protože znaménko jsme vyřízly preventivně - už před prázninami jsme se domlouvaly, že na podzim tam zajdu, takže se ani nijak nespěchalo. Dermatoskopem nevyšetřovala, jen se podívala a konstatovala, že by ho pro jistotu vyndala.. mělo vel.cca 0,5 cm a na noze jsem ho víceméně stejné (co si vzpomínám) měla roky.. jestli v dětství nebo dospívání bylo menší, už nevím, pravděpodobně ano, ale to už je dávno. Jak časté jsou, prosím, atypycké melanocyty, co znamenají a jsou vždy předzvěstí melanomu? Ještě poddotaz : shodou okolností poslední týden mám zvětšené uzliny na opačné straně těla, než bylo znaménko (podle krevního obrazu jsem bez infekce), ale to už bych asi plašila moc, kdybych si to spojovala se znaménkem, že? Předem děkuji, Magda

Odpověď odborníka:

Atypická buňka vypadá pod mikroskopem jinak, než je obvyklé, ale ještě to nemusí znamenat nějaké drama. Podrobnější ( např. imunohistochemické ) vyšetření pak upřesní, o co přesně se jedná. V tuto chvíli vám samozřejmě nemohu s jistotou říci, jaký bude výsledek. Zvětšené uzliny s tím pravděpodobně vůbec nesouvisí.

MUDr. Eva Dogoši
MUDr. Eva Dogoši

Specializace: Dermatovenerologie
Pracoviště: Soukromá kožní ambulance

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: