Augmentin duo-průjem,zvracení,nechutenství

Dobrý den,dcera 3roky dostala na zánět průdušek Augmentin Duo-3,7ml po 12ti hod.Čtvrtý den užívání se objevil průjem a nechutenství (nejedla vůbec nic).Pitný režim dodržuje.Poté začlo i zvracení.ATB jsme vysadili,protože ho stejně vždy vyzvracela.Dle dětské MUDr.užívání stačilo na pokrytí infektu.Nyní má vysazeno 3.den a stále má řídkou stolici,prakticky vůbec nejí (odmítá i sladkosti).Dnes jsem do ni dostala 3 lžicky těstovin,které hned vyzvracela.Myslíte,že je to vina antibiotik.Jiné problémy (horečku,bolesti břicha) nemá.Je slabá a protivná.Máme ji jídlo nutit?Jak dlouho trvá,než atb odejdou z těla?Probiotika podáváme.Dekuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, popsané obtíže patří do nežádoucích účinků Augmentinu, ale také provázejí různé střevní infekce, zdaleka ne jen bakteriální, ale i virové. Takže Augmentin může, ale nemusí být (samotným) původcem obtíží. Minimální doba užívání OBECNĚ by měla být 5 dní, nicméně pokud paní doktorka dle klinického stravu dcerky naznala, že už ATB stačí, věřila bych jí. Co se týká léčby současného průjmu, kromě probiotik je podle mne vhodné podat něco přímo proti průjmu - živočišné uhlí (Carbosorb např.), nebo diosmectit (Smecta). Hlídat hlavně příjem tekutin (zkuste do nich zahrnout i polévku - vývar z rýže a mrkve, a odstátou "odbublinkovanou" Coca-colu, po lžičkách) a nabízet jídlo, jako jsou suché rohlíky, suchá rýže, banány, ale do jídla moc nenutit, ať nevzbudíte/nezhoršíte odpor proti jídlu. Pokud obtíže budou trvat i nadále (neděle, pondělí), zvažte návštěvu lékaře (dle stavu dcerky - teploty? dehydratace? slabost?.....buď nečekat do pondělí a jít na lékařskou pohotovost, nebo počkat, a jít ke své dětské lékařce), neboť může být potřeba podat účinnější léčbu průjmu, která není volně prodejná, a zkontrolovat celkový stav, nejspíš včetně vyšetření stolice. Poločas Augmentinu je cca 12 hodin, ale změny, které ve střevě může způsobit (tj.změnu ve složení střevních bakterií), se mohou napravovat několik dní, i déle, případ od případu je to různé. Upozoňuji však, že Augmentin je běžné, účinné antibiotikum (není to žádný "dryák"), které obvykle nezpůsobuje závažné nežádoucí účinky, tj. obvykle po něm nepřichází závažný průhem apod., to je naopak vzácné.

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+15 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: