Autismus?

Dobrý den, napíši vám podrobnější informace o tom chlapci. Mojí kamarádky syn je mu 23 let , prodělal vážný úraz hlavy na kole Byl chvíli v bezvědomí. Plno věcí se u chlapce změnilo. Myslíme si jestli to není autismus. Má problém s pamětí když mu řekne někdo nějakou věc zeptá se na to i 4 a 5 na tu stejnou věc. A druhý den neví že se na to třeba už ptal. Je to velmi citlivý člověk a výbušný. Třeba teďka už 3 roky po úraze kouří a rozhodli se rodiče že tím přestane a prave chlapec mel chut na cigaretu a mela jste videt tu reakci když mu řekli že kouřit nebude a začal byt v neklidu zacal nadavat sprostých slov a třeba řekl nechte me byt 14 dní byl bez cigarety abstinoval bylo mu špatně a 15 den musel si dát tu cigaretu protoze je na nich zavisly nevydržel by to. Další poruchu u chlapce že skoro každý den chodí ven a sbírá odpadky ze zeměprotže ví že odpadpatří do koše je jasne ze normalni to není např. 100 lidi si odpadu nevsimne ze je nejaky na zemi a syn kamaradky je tak hodny ze to uklidi nebo da do kose sice dela uzitecnou praci ale zadarmo zapomíná doma klíčenku a peněženku. On má tu vlastnost když mu lidé nwco reknou tak se rozkepe bolí ho u srdce a tak třeba sedí u PC a z niceho nic se mu rozklepou ruce nohy kdyz diva do monitoru na obraovku zachvili jak vidi ze semu zornice oci pomalu zaviraji jde si spat a usne treba na 2 hodiny pak se probudi a uz v pohode. Myslímesi ze kdyby dostal injekci na uklidneni nebo aby nebmel tu vybusnost on matotiz tu vlastnost ze jak se doma zacne mluvit o injekci tak se mluvi tak se omluví maminko tatínku tak jsem to nemyslel omluví ale injekci by potřeboval si myslím potřebuje se ukidnit on má jeste tu vlastnost ze kdyz mu nekdo by pichne injekci tak by mu musela sestricka drzet ruce a nohy protOze hodne sebou hází staci třeba očkování musí se nekoho drzet za ruku sestry po vpichu nekdy i breci pred vpichem dovádí ne já nechci bojim bojim užívá léky tanakan a magne B6 po tom uraze chlapce 4 dny v kuse bolela hlava myslime si s kamaradkou že chlapec kouří protže se tou chorobou trápí nemuze se s tím vyrovnat jako chlap myslíme si ze leky moc nepomahají takové červené pod pazim fleky má tak jedine ty injekce aby jim nenadaval kam mu dali veci a tak a ma takovou ze ma nuktnani na cigaretu a paklita na zachod dekuji za odpoved

Odpověď odborníka:

Dobrý de paní Nezhybová. V případě tohoto chlapce se nejedná určitě o autismus, což je vrozené onemocnění. Stav bych hodnotil jako postkontuzní syndrom , což je následek mechanického poškozeníu mozku. symptomatika onemocnění závisí na tom, jaká část mozku je poškozena. Většinou se jedná o tzv. frontální syndrom, neboli syndrom poškození čelního laloku, kdy jsou v popředí poruchy chování, degradace osobnosti, plané vtipkování (tzv moria), jinými slovy člověk je po úraze jiný než byl. Léčba je symptomatická neboli příznaková, psychiatr. léky může mírnit poruchy chování. Nutné je celkové klinické vedení pacienta. S pozdravem MUDr. Miroslav Sekot

MUDr. Miroslav Sekot
MUDr. Miroslav Sekot

Specializace: Psychiatrie
Pracoviště: Hélio - centrum pro duševní zdraví

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: