Autoimunita?

Dobry den, xcela by som sa opytat. Mam dva rozdielne nazory lekarov. Jeden konstatoval miernu autouminutnu predispoziciu, druhy uz autoimunnu tyreoditidu. Mala som pozitivne aTPO 60,30,KO/LYM 41,6/hranicnu hodnotu, a PDW 12,7. Prikladam vysledky z imunologie, kde mam ANA pozitivitu. Velmi sa bojim, prosim povedzte mi, ci je velmi pravdepodobne nejake systemove ochorenie. Klby ma nebolia, ale som dost vydesena.:( Dakujem.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pouze z jednoho vyšetření se nedá usoudit zda-li se jedná o autoimunitní onemocnění. Dle výsledků Vašeho vyšetření se tato diagnosa zdá velmi málo pravděpodobná. Tvorba autoprotilátek může být zcela fyziologická , to znamená, že se pozitivita výsledků může objevit i u zcela zdravého člověka. Pokud u pacienta pozitivitu nalezneme, měl by se odběr cca za 3-6 měsíců zopakovat a sledovat vývoj autoprotilátek. Vůbec to neznamená, že by se v budoucnu autoimunitní onemocnění muselo vyvinout. Vždy by měla být nabrána i sedimentace, hladiny imunoglobulinů, CRP, krevní obraz. Mírná pozitivita anti TPO také nemusí znamenat onemocnění štítné žlázy, doplnila bych hladinu hormonů štítné žlázy a ultrazvukové vyšetření. Velmi je důležité, vždy posuzovat laboratorní nález s klinickým stavem pacienta, jeho anamnézou a klinickým vyšetřením.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: