Autoimunitní choroby

od 14 let mám RS - ruce i chodidla (prsty, paty), ve 19 letech RS ustupuje na rukách (jen jeden článek bílý na 3 a 4 prstu, chodila bez změn). Asi cca od května 2014 sem přibrala 20kg, mám mravenčení v končetinách, otoky nohy/ruce -převážně prsty, dělá se mi "druhá brada" a vrásky kolem úst. Nesportuji, pohyb mám běžný a přesto lýtka, zadek tvrdý jako kámen. V rodině máme Sklerodermii a Roztroušenou sklerózu, ale lékaři mi trvdí, že není možné abych měla autoimunitní chorbu. Na vyšt. mi řekli výrazně nespecifické a málo patologické změny v Kapilarros. obraze a vyloučily SS. Teď Čekám na výsledky krve, ale nevím co mohu čekat? Bojím se...

Odpověď odborníka:

Zdravím, jistě po mě nechcete, abych se na základě popisu Vašich problémům a obtíží uchyloval k diagnostickým závěrům. Po létech spojených s primárním či sekundárním Raynaudovým syndromem (doufám, že RS ve Vašem pojetí je tato nemoc a ne ereska, tedy roztroušená skleroza) víte, co znamená a jak se léčí. O sekundární formě mluvím proto, že podle Vašeho vyjádření sice "V rodině máme Sklerodermii a Roztroušenou sklerózu", dále potom uvádíte, že " lékaři mi trvdí, že není možné abych měla autoimunitní chorbu. Na vyšt. mi řekli výrazně nespecifické a málo patologické změny v Kapilarros". Nezbývá než obavy odložit stranou a vyčkat na výsledky krevních testů. S pozdravem MUDr. Zdeněk Rezek

MUDr. Zdeněk Rezek
MUDr. Zdeněk Rezek

Specializace: Cévní chirurgie
Pracoviště: Chirurgické oddělení Nemocnice Na Františku Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: