Autoimunitní hepatitida, kojení, prednison

Dobrý den, je mi 31 let, jsem podruhé těhotná, nyní v 33tt. Po prvním porodu před třemi lety mi byla zjištěna AIH, nyní beru 15mg Prednisonu denně. Po porodu bude nutné zvýšit dávku (prý preventivně) a já bych chtěla vědět, zda je možné kojení a také jestli Prednison při vyšší dávce neuškodí miminku. Děkuji Jana.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, až po dávku 20mg je Prednizon i při kojení bezpečný. Zvýšení dávky kortikoidů /preventivně/ po porodu je velmi dobré a doporučované , protože kvůli hormonálním změnám v těle maminky hrozí vzplanutí nemoci (platí pro autoimunitní nemoci, na které mají vliv pohlavní hormony), proto se to pokuste vnitřně akceptovat. Miminko je na kortikoidy zvyklé i od vás ted z bříška, proto mu ani při kojení neuškodí (do 20mg je dávka stanovena jako opravdu bezpečná) a do mlíčka se dostane stejně jen malá část. Lepší je kojící maminka ve stabilizovaném stavu než maminka se vzplanutím nemoci někde daleko v nemocnici. Hezký den a at všechno dobře dopadne a dětátko je zdravé a spokojené a vy taky...

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: