Autoimunitní onemocnění štítné žlázy a jód

Vážená paní doktorko, obracím se na Vás s prosbou o radu. 1) Po 6 měsících po mém prvním porodu se mi viditelně zvětšila štítná žláza a doktor konstatoval autoimunitní onemocnění. Ve štítné žláze se však vyskytoval uzel, ze kterého mi odebrali vzorek. Nález byl negativní, ale i přesto jsem byla poslána na CT. kde mi byla podána jódová kontrastní látka, po které mi bylo strašně zle a do druhého dne se u mě objevila v hojné míře kopřivka. Že by alergie na jód...? Vyšetření dopadlo dobře a útvar se potvrdil být skutečně nezhoubný. Pan doktor mi předepsal Letrox 75, který jsem brala až do překvapivě rychlého druhého otěhotnění, kdy mi byla dávka zvýšena o 50 v sobotu a v neděli. Po šestinedělí jsem se vrátila k původní dávce pouze 75. Uzel na krku záhadně zmizel. Tři měsíce po druhém porodu mi vyšla hůře krev, takže jsme nasadili k Letrox 75 opět ještě 50 pouze v sobotu a čekám na další vyšetření v únoru. Občas, hlavně v době menstruace nebo psychického vypětí, cítím mírný tlak na pravé straně krku směrem k uchu. Na ultrazvuku doktor nic nenašel, žádný uzel. Ale i na pohmat cítím, že pravou stranu krku mám zvětšenou. Co by to mohlo být? 2)Vzhledem k reakci na jódovou kontrastní látku jsem se v průběhu druhého těhotenství vyhýbala většímu množství jódu a užívala vitamíny pro těhotné postižené onemocněním štítné žlázy. Tyto vitamíny byly bez jódu. Teď jsem ale vyplašená, protože všude čtu, že přísun jódu by měl být v těhotenství dvojnásobný :-( Jaký to může mít vliv na moje mimi? Užívala jsem i rybí tuk a omegu 3. Obávám se, že jsem něco zanedbala, ale žila jsem v domnění, že jód bych s tímto onemocněním brát neměla. Dnes již 6ti měsíční mimi vypadá v normě a vyšetření na thyreosu bylo v pořádku. Děkuji za Vaší odpověď. Spoléhám se, že mě snad uklidníte.

Odpověď odborníka:

Milá Romano, 1/ nedokážu Vám bohužel na dálku říct, co Vám vadí na krku, když jsem Vás nevyšetřila. Uzel štítné žlázy nemáte, ten by bylo vidět na ultrazvuku, ale není lalok třeba celkově zvětšený? Měla jste ORL vyšetření?? Pokud ORL vyšetření a ultrazvuk budou v normě, je možné, že potíže jsou psychosomatické - měla jste problémy se žlázou, teď máte strach o miminko, to by se mohlo takto projevit. Proberte tuto možnost s lékařem, kterému důvěřujete, buď s praktikem, nebo endokrinologem. 2/ Je pravděpodobné, že opravdu jste alergická na jodovou kontrastní látku, kterou jste při CT vyšetření dostala. Tuto látku by Vám již nikdo neměl dávat, podruhé by reakce byla horší. Přesto se příjmu jódu tak úplně nevyhnete, běžně ho přijímáme s potravou, je ve většině druhů soli, v mořských rybách, medu, ovoci, minerálkách apod. Proto se nestrachujte o miminko, určitě jste jód jedla i během těhotenství. Rozhodující je, že se Vaše dítko dobře vyvíjí.

MUDr. Markéta Macková
MUDr. Markéta Macková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka v Třebíči

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Refluxní choroba jícnu
Články: Refluxní choroba jícnu
Pálení žáhy neboli pyróza...
10 zaměstnání, které nejvíce ohrožují plíce
Články: 10 zaměstnání, které nejvíce ohrožují plíce
Lidské plíce pracují...
Kýla – kde se bere a co ji způsobuje?
Články: Kýla – kde se bere a co ji způsobuje?
Kýly patří k nejčastějším...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Patní ostruha
Články: Patní ostruha
Počet lidí sužovaných...
Těhulky, nebojte se očkování proti žloutence
Články: Těhulky, nebojte se očkování proti žloutence
Podávání jakýchkoli léků...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: