Autoimunitní porucha štítné žláty

Dobrý den,od roku 2009 tedy od mých 18 jsem brala antikoncepci,přibrala jsem 20 kilo a byla jsem poslána na dietologii a na testy štítné žlázy.Hodnotu TSH jsem měla 5,4 a byl mi nasazen Euthyrox 50 a následně asi za rok zjištěn chronický zánět ŠŽ(dostala jsm Letrox 50).Musela jsem přejít k jinému endokrinologovi(pani doktorka šla na mateřskou)tak mi dělali testy a měla jsem hodnotu TSH 15,2(letos v lednu)a dostala jsem Letrox 100 a 12 kilo jsem přibrala za poslední 2 roky,na to mi pan doktor řekl,že se o mě nebude starat,že je tady pro lidi,kteří ho potřebují více.Našla jsem si jinou endokrinoložku letos v březnu a hodnotu TSH jsem měla 17,3(během 2 měsísů při pravidelném užívání prášků),byl mi předepsán Letrox 125,na kterém se hodnoty TSH ustálili s tím,že jsem přestala brát antikoncepci a další kontrola i s rentgenem až v prosinci.Jde mi o to,že po těch prášcích mám věčně pocut na zvracení a mám žaludek na vodě.Pravidelně cvičím,jím zdravě a váha se zvyšuje.Připadám si oteklá.Prosím o radu,děkuji Aneta

Odpověď odborníka:

Dobrý den, je možné, že vaše obtíže (pocit na zvracení, žaludek na vodě), může být pomohou lékovou intoleranci. I když Letrox a Euthyrox mají stejnou účinnou složku, liší se v podpůrných látkách, obsažené v tabletě. Takže bych zaprvé vykoušela změnu léku, Euthyrox za Letrox. Dále se ale nelze dle vašeho dotazu zcela vyjádřit k funkci ŠŽ. Je nutné znát hodnoty přímo účinných hormonů ŠZ, ted volný F4 a F3, ne jen TSH, jak uvádíte. Pokud by jejich hodnota byla vysoká, mohou být vaše potíže projevem přílišné substituce těchto hormonů. Tedy doporučila bych alespoň telefonickou konzultaci s vaším endokrinologem, který má všechny potřebné laboratorní hodnoty.

MUDr. Lenka Rychlovská
MUDr. Lenka Rychlovská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Interní oddělení Svitavy

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x