Autoimunitní thyreoditida a gb toxikoza

Dobrý den, můj endokrinolog mi zjistil autoimunitní thyreoditidu a GB toxikozu. Plánovala jsem těhotenství přes kliniku, ale mám nad 1000 zvýšené anti-TPO protilátky a tak mi bylo doporučeno miminko neplánovat. prý by byla možnost úplně odstranit štítnou žlázu. Chtěla bych vědět, zda po odstranění ŠŽ by bylo možné miminko mít. ´Také by mě zajímalo, jaké jsou další vyhlídky po operaci. jsem silnější postavy a nerada bych ještě více přibrala. Taky jsem na webu četla dosti závažné pooperační komplikace. Má představa je taková, že odstraněním ŠŽ se mi podaří otěhotnět, vyřeší se mé další zdravotní problémy a hlavně - nepřeberu. jak moc reálné jsou mé představy? Nikdo z mě známých lékařů se mnou toto nechce konzultovat a informace na webu jsou tak široké, že není možné z toho vybrat to správné. Moc Vám za odpověd děkuji. Katka

Odpověď odborníka:

Dobrý den, k operaci bych se klonila zejména vzhledem k diagnóze GB toxikosy (ne kvůli pozitivitě antiTPO), která jak samotná, tak její léčba může zkomplikovat těhotenství. Kvalita operatéra štítné žlázy je úměrná počtu výkonů, které dělá - jeho zkušenosti jsou více méně garancí toho, že bude operace bez komplikací. Po operaci se hned nasazuje substituce hormonů štítné žlázy, aby se co nejdřív dosáhla hladina hormonů jako u zdravé osoby. Tudíž by neměl být čas na to, aby se u Vás stihly vyvinout nějaké komplikace z nedostatku hormonů (jako např. nárůst hmotnosti). Po dosažení normálních hladin hormonů v krvi by neměl být problém s otěhotněním ani s těhotenstvím samotným (min. ne ze strany štítnice). Vaše představy jsou tudíž reálné. Držím palce.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Zánět spojivek
Články: Zánět spojivek
Konjunktivitida, zánět...
Jak zabránit dehydrataci při průjmu
Články: Jak zabránit dehydrataci při průjmu
S průjmem se zaručeně...
Pomoci vstřebávat železo mohou i homeopatika
Články: Pomoci vstřebávat železo mohou i homeopatika
Každý desátý Čech má v těle...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Pásový opar
Články: Pásový opar
Pásový opar, herpes zoster...
Podezření na střevní zánět znamená podstoupit důkladné vyšetření
Křečové žíly v těhotenství je třeba více sledovat
Články: Křečové žíly v těhotenství je třeba více sledovat
V těhotenství přispívá ke...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Co obnáší kolonoskopické vyšetření a jak se na něj připravit?
Zánět dutin
Články: Zánět dutin
Zánět dutin, sinusitida, je...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: