Autoimunitní thyreopatie a uzlíky na št. žláze

Vážená paní doktorko, před dvěma lety mi v těhotenství byla zjištěna snížená funkce št. žlázy, udělali mi UTZ a nasadili Euthyrox, ten beru dodnes, jen ve zvýšené dávce, tj. 75 1 x denně ráno. Tento týden jsem byla na UTZ opět, zaplatila jsem si ho sama, v nemocnici mi ho nechtěli udělat s tím, že za dva roky je brzy. Lékař mi na št. žláze našel spoustu "uzlíků", malých nadorků říkal, ty tam minule nebyly. Chtěla bych se zeptat, jak moc je to nebezpečné, zda mohou být zhoubné a zda bych se měla nyní objednat na kontrolu radši ke svému lékaři, byla jsem naposledy před půl rokem jen na krvi, lékař mne ani neviděl, jen sestra upravila léky. Vím, že lékařů-endokrinologů- je málo a u nás je vůbec problém se přes sestru probojovat k objednání, ohledně UTZ mi před půl rokem řekla, že k tomu není důvod, že během dvou let tam těžko mohl nějaký nádor narůst, že UTZ stačí po 5 letech. Je to pravda, jak často by se št. žláza měla UTZ kontrolovat? Velice děkuji za odpověd a jsem s pozdravem, S. ( je mi 31 let )

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Radko, u nás kontrolujeme sonografii každé dva roky v případě nekomplikovaných stabilních nálezů a častěji v případě uzlových změn. Není pravdou, že za dva roky nemůže ve štítné žláze nic vyrůst...může a na vlastní oči jsem to viděla. Pokud byste měla zájem, můžeme se vás ujmout u nás...nové pacienty přijímáme, jen dosud nemáme bohužel všechny pojištovny. Hezký večer.

MUDr. Martina Rosická, PhD.
MUDr. Martina Rosická, PhD.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: ENDOCARE s.r.o. (Endokrinologie a obezitologie)

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: