Autoimunitní tyroiditida

Dobrý den paní doktorko, asi před dvěma roky mi zjistili sníženou funkci štítné žlázy. Nález přesněji: UZ štítné žlázy (Toshiba Nemio SSA-550A). Začínala jsem brát Euthyrox 50. Měla jsem s ním ale veliké problémy. Bušení srdce, nadměrné pocení a stavy na omdlení, kdy už jsem viděla jen černobíle. Po poradě s mým lékařem jsem Euthyrox 50 vysadila. Další půl rok jsem jedla jen Jod 100. Na další kontrole (jen ten Jod 100) výsledky nedopadly nijak zle. Ovšem opět za půl roku na kontrole už se výsledky zhoršily a tak jsem přešla na Letrox 50. Z počátku zhruba 3 měsíce se nedělo nic. Všechno bylo v pořádku, žádné pocení, bušení srdce a podobně. Teď ale pozoruji veliký tlak na krku a ohryzku. Ale pouze přes den. V noci a ráno se probouzím bez těchto komplikací. Nedopatřením jsem si jednou ráno tabletu nevzala a zjistila, že tlak v krku se výrazně snížil. Druhý den jsem si ji už nevzala záměrně a opět o něco lepší. Sama se ale bojím léky vysadit. Momentálně čekám na výsledky, byla jsem na půlroční kontrole. Tlak na krku jsem oznámila, ale ultrazvuk byl prý beze změn, na pohmat také, takže vlastně nevím. Můžu být předávkovaná, mám teď hormonů víc, než bych měla mít a jak teď letrox brát? Děkuji za váš čas :)

Odpověď odborníka:

Dobrý den, dávka 50 ug je spíše malá, nedomnívám se, že byste byla předávkovaná. To by se navíc projevilo v laboratorních odběrech. Příčin tlaku v krku může být více a určitě to není štítnou žlázou, když je nález na UZ v normě. Může to být i psychogenní. Léky vysaďte až po poradě s vaším endokrinologem.

MUDr. Martina Přichystalová
MUDr. Martina Přichystalová

Specializace: Pediatrie

 
Líbí se vám odpověď?
-3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x