Autoimunitní zánět štítné žlázy

Dobrý den, paní doktorko, ráda bych se zeptala na jednu věc. Loni v říjnu mi zjistili z krve hypotyreozu s tím, že zatím třeba není nasahovat léky. TSH bylo 4,1. Lékařka mi udělala UTZ s tím, že velikost ŠŽ v pořádku, zánět tam není. Protilátky mírně zvýšené. O půl roku později mi nasadila Euthyrox 50, neboť TSH se zvýšilo na 8,1. UTZ jž neprováděla. Ráda bych se zeptala, zda se může i zánět vytvořit během půl roku nebo tak "krátké" doby. Ptám se proto, že po užívání Euthyroxu jsem začla mít žaludeční potíže, motání hlavy, závratě, záchvaty paniky a třes a brnění rukou a večer celého těla. Spousta lidí si myslí, že to má člověk vsugerované, ale pak to třeba za 3 dny pomine a je mi výborně, normálně. Další dva týdny funguju v pohodě a pak je mi zase mizerně. Může to dělat štítná žl áza a dávkování hormonů? Tyto stavy jsou velmi nepříjemné, tak mne zajímalo, jeslti se zánět nemohl objevit. Nebo si tělo musí zvykat nějak delší dobu na léky ?! MOje babička má vyoperovanou celou štítnou žlázu právě z důvodu hypertyreozy. Děkuji moc.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud jste měla zvýšené hladiny protilátek, zánět tam byl přítomen hned od začátku, jen se ještě klinicky (na ultrazvuku, TSH) neprojevil. Potíže, které popisujete znějí všechny jako součást panických záchvatů. Pokud se necítíte na léčbě špatně pořád, ale potíže přicházejí jenom příležitostně, myslím, že by to s léčbou Euthyroxem souviset nemělo. Jistotu ale získáte až po odběru krve, kde se zjistí, jaké aktuální hladiny hormonů na dané léčbě máte. Jinak bych zkusila kontaktovat praktického lékaře, jestli Vám nedoporučí vhodnou medikaci, resp. vyšetření na dané panické ataky. Mějte se hezky.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: