Autoimunni hepatitis?

Dobry den, tatinek byl prijat do nemocnice na infekcni oddeleni s hodnotami AST 12.02 a ALT 19,GMT 5,33 a bilirubin 112. Zhruba po tydnu a pul hodnoty klesly na: AST 2.16 a ALT 5.29, GMT 3,08 a bilirubin na 48. V teto fazi byl propusetn do domaci pece, kde je nyni jiz necely tyden. Medikace: Urosan,Essentiale forte,Famosan Jeho maminka mela autoimunni hepatitis. V nemocnici na infekcnim oddeleni tatinkovi rekli, ze touto chorobou trpi take. Biopsii vsak jeste nedelali, cekaji udajne na zklidneni a tatinek byl objednan ke kontrole na infekcnim oddeleni a biopsii za 3 tydny a pote lekari planuji ho doporucit do pece hepatologa. Diagnoza AIH byla urcena na zaklade krevnich testu, ktere prokazaly: AMA pozitivni, ASMA slabe pozitivni, LKM negativni, ANA negativni, LMA negativni. Zloutenka A,B, C vyloucena. Nikdy drive abnormalni vysledky testu nemel, pri hospitalizaci s zaludecnim vredem (prosinec 2009) mel vsechny hodnoty naprosto v poradku. Tomuto predchazalo: Pred 4 mesici lezel v nemocnici s zaludecnim vredem, heliobakter (krvacel do zaludku), ktery byl vyoperovan. Po operaci mu byly mu nasazeny leky, ktere pravidelne posledni cca 2 mesice uzival, avsak obcas (0.5l tydne) pil i alkohol! K tomu vsemu ma jiz dlouhou dobu (a dlouho nelecenou shermanovu chorobu- pater). 5 let bere Tamsulosin HCI Merck, 4g (prostata) cca2 mesice bral HElicid, Apo-Panto 40, Ganaton (toto po operaci se zaludecnim vredem). Stezuje si na celkovou unavu, bolest nohou, obcasnou bolest v okoli bricha (taktez na leve strane a spise dole). Lze urcit autoimunni hepatitidu na zaklade AMA a ASMA, kdyz jeste nebyla udelana biopsie jater? cekat 3 tydny na biopsii se mi zda pomerne dlouha doba v pripade ze by potreboval vcasnou lecbu, je toto v poradku? Znaci takto vysoke hodnoty velke poskozeni jater? Nemohlo by se jednat spise o nejaky problem se zlucnikem? Predem mnohokrat dekuji za odpoved, lucinka57@hotmail.com

Odpověď odborníka:

Přítomnost autoprotilátek v krvi je jasnou známkou autoimunního zánětu. Hodnoty jaterních testů výrazně poklesly, což je dobrá známka zlepšování stavu. Domnívám se, že te termín biopsie za 3 týdny je naprosto vpořádku a neočekávám, že by hrozilo nějaké nebezpečí z prodlení. Ta hospitalizace ohledně žaludečního vředu mohla hrát roli jako jakýsi spouštěč (stresový faktor) , který nastartoval do té doby latentní vrozené onemocnění.

 
Líbí se vám odpověď?
+6 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: