Autovakcína ano či ne?

Dobrý den, prosila bych o váš názor. Dcera (4 roky) trpí (vyjma letních měsíců) často rýmou a k tomu se přidává kašel, který je hned po jednom dni poslechově na průduškách. Nemá nikdy teploty (max. chvíli zvýšenou), nikdy CRP zvýšené, vyléčí se bez antibiotik. Když jí nasadím Ventolin, okamžitě přestává neustálé pokašlávání, dcera se jeví, že jí kromě rýmy nic není, ale musím ji nechat dle paní doktorky min. týden doma, pak je třeba týden nebo dva ve školce a začíná to znova. Astma má z imunologie z krve vyloučené. Podstatné je, že ve výtěrech z nosu a krku má hojně moraxellu, hemofila, zlatého stafylokoka a asi další dvě "potvůrky". Což předpokládám, že je příčina problémů. Máme doma zhotovenou autovakcínu, s kterou jsem ale bohužel otálela a zatím nenasadila, nyní už je prý poměrně pozdě. Ta je zhotovená jen na toho hemofila a zlatého stafylokoka. Myslíte, že jí pomůže, když tam stejně nejsou zastoupeny všechny ty bakterie? Uvažuju, že bych dceru na měsíc ze školky odhlásila, aby se vyhla nemocem a začla ji vakcínu přece jen dávat... Nebo nevím, jestli v takovém případě nemám už raději sáhnout po antibiotikách. Jaký je váš názor prosím? Četla jsem, že autovakcína může imunitu i poměrně dost rozhodit. A také jestli je škodlivé časté podávání Ventolinu nebo Spiropentu, že si na to průdušky už pak třeba zvyknou a nebude účinkovat? Děkuji moc.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud již autovakcínu máte zhotovenou zkusila bych ji dcerce podávat, měla by se tím posílit jak specifická tak nespecifická imunita. Většina dětí užívání autovakcíny zvládne bez větších problémů, pokud by se nemocnost zvýšila musela by se léčba vynechat. Co se týká kašle, z krve se nedá vyloučit astma bronchiale, doplnila bych alergolgoické vyšetření, pokud bude kašel přetrvávat, bude suchý , dráždivý, bude pomáhat Ventolin, nebude mít dcerka teplotou, tak diagnosu astmatu nelze vyloučit. Ventolin roztahuje průdušky, jeho efekt během několika hodin vymizí, není to lék tedy návykový, jeho účinnost neklesá při opakovaném podání. Je to lék úlevový - užívá se při akutních obtížích., není určen k dlouhodobému /tím myslím několika týdennímu / podávání, zde by se pak měl podat protizánětlivý inhalační lék. Vyšetřit by se měly ještě nosní mandle, které často bývají zdrorem infekce u dětí.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
+6 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x