Autovakcinace

Dobrý den, byla jsem požádána známou slečnou (23let) o aplikaci autovakcín. Má v obličeji již delší dobu akné ve větším rozsahu a zatím ji nepomohla žádná léčba (kožní přípravky, hormonální ani ATB). Má vykultivovaného Staphyloccoca aureus a její oš. lékař jí řekl, že bude nutné aplikovat autovakcíny. Ráda bych se zeptala zda se to aplikuje sub cutánně nebo intra dermálně, zda hrozí nějaká větší nečekaná reakce ve formě třeba šoku, zda mít po ruce raději ampuli s adrenalinem, hydrocortizonem.... Má to na čtyři měsíce 2xtýdně. Aplikovat s.c. pro mě nebude problém, s aplikací i.d. nemám zkušenost, ale věřím, že to zvládnu. Pracuji jako porodní asistentka. Děkuji moc za odpověď Romana Bedrníková /bedrnro@seznam.cz/

Odpověď odborníka:

1) S aplikací autovakcín u akné nemám žádnou zkušenost, doporučuji informovat se v lékárně či na imunologii. 2) S rozsáhlými projevy akne si velmi dobře porad íperorální retinoidy, obávám se, že autovakcinace nebude mít žádný význam, protože vykultivovaný stafylokok je běžným kontaminantem těchto kožních projevů ( je běžnou součástí kožní mukroflory) a tudíž není vyvolavatelem akne.

MUDr. Eva Dogoši
MUDr. Eva Dogoši

Specializace: Dermatovenerologie
Pracoviště: Soukromá kožní ambulance

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x