Avamys - zánět dutin

Dobrý den, celý červenec jsem měla rýmu a kašel, tak jsem si po 3 týdnech došla k lékaři a na ORL mi určili zánět dutin - rentgen byl v pořádku. Dostala jsem antibiotika Amoksiklav, nosní sprej Avamys a ACC long na odhlenění. Teď po třech týdnech jsem byla na jednom večírku, kde bylo dosti zakouřeno, byla jsem tam asi tři hodiny.Já sama jsem nekuřačka. Opět mám rýmu a kašel, jsem zahleněná. Je možné, že se mi zánět dutin vrátil? Zbyl mi sprej Avamys, mohu ho na tuto rýmu opět používat? Není zdraví škodlivé, že jsou to glukokortikoidy? Děkuji za odpovědi. Hezký den. Simona

Odpověď odborníka:

Dobrý den, nelze vyloučit zánět dutin, ale rýma a kašel provázejí celou řadu onemocnění a i obecně podráždění dýchacích cest, takže pokud chcete mít jistotu, o co se nyní jedná, budete muset opět k lékaři, aby Vás vyšetřil. Avamys se předepisuje na "splasknutí" nosní sliznice zejména při alergii, pomůže Vám i při jinak oteklé sliznici, ale není k tomu primárně určen. Glukokortikoidy to sice jsou, ale v malé a jen místně podané dávce a při správné aplikaci (přečtěte si příbalovou informaci, jak se má sprej do nosu stříkat, aby nedošlo k poškození nosní přepážky) komplikace prakticky nehrozí.

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+10 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: