Babička, srdeční aritmie, angína pectoris, nedostatek pohybu,

Dobrý den, potřeboval bych radu ohledně mé babičky (70 let). Před 6 lety byla na operaci baypassu. Má srdeční aritmii a angínu pectoris a také vysoký tlak. Je léčená a často navštěvuje různé kontroly a bere nespočet prášků. Podle jejích slov se jí po operaci baypassu chodilo čím dál tím hůř a zadýchávala se během chůze. Začátkem tohoto roku začala chodit o berlích, doma se však pohybovala sama bez berlí. Tohle vše trvalo až do června kdy nejspíš dostala dnu a od té doby se to zhoršovalo. Od srpna přestala chodit do města a zůstávala doma. A takhle doma sedí a kouká na televizi až do teď ,jen tak cca. 2. týdně chodí uklízet do sklepa. Každé ráno poklizí po bytě a vaří ale od poledne většinou už jen sedí a chodí max. na záchod. Často přes den ve svém křesle spí a stěžuje si že přes noc se jí spí špatně. Myslíte si že by jí pomohlo více chodit aby se jí stav srdce nezhoršoval a možná i zlepšil. Popřípadě bych od Vás prosil o radu jak dlouhou trasu bychom měli eventuelně ujít.Protože jí doktoři řekli že jí srdce jde na pouhých 45% tak bych byl nerad kdyby se to zhoršovalo. Babičku před nedávnem napadlo že by si dávala každé ráno panáka likéru s obsahem 15% alk. . A tak bych se rád zeptal jestli jí to neuškodí. Moc Vám předem děkuji za radu. Vnuk Martin 14let.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pravidelný pohyb nikdy neuškodí. Nedoporučuje se překonávat dušnost (špatné dýchání), bolesti na hrudi nebo únavu. Pokud se tyto obtíže objeví, je potřeba se zastavit a počkat až přejdou. Není dobré se přepínat. Alkohol jako lékař nedoporučuji.

MUDr. Zbyněk Cejnar
MUDr. Zbyněk Cejnar

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: