Bakteriální infekce (streptokok)-komplikace

Dobrý den, druhý den mě bolí v krku, včera to začalo v práci, nemohl jsem do večera ani polknout, vzadu v krku mám na obou stranách jakési bílé fleky, v těchto místech je sliznice zarudlá a hodně citlivá (den předtím mě nebylo nic, na jazyku se mi udělal pouze značně bolestivý aft, nevím jestli to může mít souvislost s krkem). Dnes již je mi lépe, krk pořád bolí, ale už se to nestupňuje, řekl bych že už je to lepší, že se ta sliznice již hojí. Včera jsem měl téměř 39 °C, dnes již bez teploty. Kloktal jsem, pil bylinkové čaje, hodně vitamínů, hlavně C, česnek na infekci. Pro jistotu jsem dnes zašel k lékaři, udělala mi výtěr z krku a ty bílé fleky se jí nelíbily, prý to vypadá na streptokokovou angínu a dostal jsem penicilínová ATB. Nechci diskutovat o diagnóze, chci se jen zeptat na možné komplikce při neužívání antibiotik. O těchto jsem také četl ve článcích ve Vaší poradně, kde před nimi lékaři varují, ale není mi to úplně jasné. Streptokoky a další patogenní bakterie jsou běžně přítomné ve výtěrech z krku a pokud nemá člověk potíže, nijak mu nevadí, podkud se tedy nepřemnoží a nedojde k infekci. Pokud tedy budu dodržovat klidový režim, budu užívat bylinky, vitamíny, kloktat atd. to znamená nebudu nemoc přecházet a tělo si s infekcí samo do několika dní poradí, jedná se i v tomto případě o neléčení a může dojít k pozdějším komplikacím?Do kolika dní od prvních příznaků by mělo dojít ke zlepšení stavu aby nebylo možné mluvit o neléčení, nebo jinak po jaké asi době je již zřejmé, že si tělo samo s infekcí neporadí a je potřeba nasadit ATB. Vždyť ani po řádném využívání ATB není jisté, že nějaká bakterie nepřežije a znovu nedojde k rozmnožení a infekci, nakonec si s infekcí stejně musí tělo poradit a najít obranu, ATB dle mého názoru pouze tělu pomohou v boji s přemnoženými bakteriemi. Pokud by si tělo nenašlo vlastní obranu došlo by k akutní infekci při každém setkání s bakterií? Je moje doměnka správná nebo jak to tedy je? Děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, při angíně bakteriálního původu by měl být organizmu ponechán čas 3 dny na zvládnutí infekce vlastní imunitou. V případě, že po této době příznaky (bolest, teplota, únava, potíže s polykáním, zvětšené uzliny) progredují, je na místě zvážení ATB terapie.

MUDr. Miroslava Frčková
MUDr. Miroslava Frčková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: