Bakteriální vaginóza

Paní doktorko, mám na Vás takový dotaz. Byla jsem dnes u gynekologa s tím, že mám výtok. Je čirý, vodnatý a silně zapáchající. Předepsal mi Entizol perorálně 2x denně 1tbl. 250mg na 7 dní. Pro partnera nic. Vedeme spolu pohlavní styk necelé dva měsíce a ty problémy mám asi od té doby. Jen se zhoršily a začal mě pobolívat lehce podbřišek. Chtěla jsem se zeptat, jestli by se neměl přeléčit také. Prý to není nutné, když je to poprvé, jen kdyby se potíže opakovaly. Také jsem se chtěla zeptat, jestli bych neměla použít nějaké vaginální výplachy nebo nějaký volně dostupný vaginální krém. Lékař mi řekl, že není potřeba. Normálně mám sekret bělavý, někdy lehce do žluta bez zápachu.. Prý je to normální, ale dočetla jsem se, že fyziologický je čirý a že už to svědčí o přítomnosti baktrií. Měl by se takový léčit, nebo je to opravdu normální? Nemohla byste mi poradit prosím, jestli mám poté běžně používat nějaké volně dostupné krémy nebo výplachy, aby se mi infekce neopakovaly? Také mám strach z chlamydií, nechodím raději ani do bazénu. Hygienu dodržuji a používám jen intimní gel při sprchování. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, terapie partnera není rutinní záležitostí, skutečně postačuje léčit ho až při opakování se problému. Léčbu můžete vhodně doplnit volně prodejnými vaginálními přípravky s obsahem laktobacilů. Bělavý či lehce nažloutlý výtok, který není doprovázen bolestmi, pálením, svěděním či zápachem, lze považovat za normální. Takový výtok se neléčí. K prevenci opakování poševních zánětů postačí dodržovat standardní hygienické zásady. Občasné použití poševních výplachů lze považovat za vhodný doplněk hygieny.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: