Barrettův jícen

Dobrý den, v listopadu jsem podstoupil fibroskopii pro dlouhodobé problémy - dysfagie, bolesti za sternem, pálení žáhy, bolesti břicha, nadýmání, silné zahlenění. Histologická zpáva: fragmenty sliznice z oblasti kardio-oesofagiální junkce, kde pravidelný vrstevnatý dlaždicobuněčný epitel přechází v kardiální sliznici s foveolární hyperplasií, inkompletní intestinální metaplasií, bez dysplasie. V lamina propria mírná chronická zánětlivá celulizace. Může jít o změny v Barrettově jícnu. Závěr ošetřujícího lékaře: reflux GE, Barretts oesofagus susp. Doporučení a léčba: Helicid, úprava životosprávy, za rok na kontrolní fibroskopii. Nyní po třech měsících ustoupilo pálení žáhy, bolesti za sternem se vyskytují občas, ale problémy s bolestmi břicha, nadýmáním+ dysfagie a silné zahlenění přetrvává. Také jsem zhubl o 8 kilo. Nevím, zda to mám přičíst k úpravě životosprávy. Dočetl jsem se, že obdobné symptomy se vyskytují u rakoviny jícnu. Chtěl bych vědět, zda by prodělané vyšetření toto onemcnění objevilo. Také bych chtěl vědět, zda stanovená léčba je dostatečná a odpovídající zprávě z hist.vyšetření. Děkuji za odpověď. Pavel V.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, fibroskopie a histologické vyšetření tkáně by zcela jistě nádor odhalilo. Co se vhodnosti terapie týče, je zcela dostatečná. Pokud ale obtíže v nějaké formě přetrvávají, doporučoval bych konzultaci u ošetřujícího lékaře. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
-3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: