Bartholinova žlazá

Cca 15 let mě trápí divná věc. CCa 2- 3x do roka se mi zvětší lymfatická uzlina v tříslech, vpravo nebo vlevo, dojde k otoku stydkých pysků a konečníku - něco jako hemeroidy. Otoky jsou bolestivé, v zaměstnání sedím a nemohu pak třeba po dvou dnech bez bolesti vstát ani ze židle. Dostaví se zvýšená teplota a bolesti kloubů a svalů a přidá se zimnice. Něco jako chřipka Pomáhá na to Acylpiryn - srazí horečku a ustoupí ta bolest kloubů a svalů.Otoky odchází cca po týdnu, 14ti dnech. Přišlo to znova včera, tak jsem hned šla k lékaři aby náběry byly co nejaktuálnější Dle lékařů a výsledků biochemie je vše v pořádku - krev i moč. Poslali mě ještě ke gynekologovi vzhledem k těm otokům. Tam mi řekli, že by to mohl být zánět Bartholinovy žlázy, bohužel nyní neoperabilní, neboť oblast je měká bez hmatatelné cysty. Nicméně ten otok není nikdy tvrdý s nějakou hmatatelnou bulkou. Může s tím zánětem Bartholinovy žlázy souviset i ta bolest svalů a kloubů,teplota a zimnice? Napadlo mě zda se nejedná třeba o nějaké jiné onemocnění - kapavka, chlamydie. Sexuální život mám poměrně stručný a s jedním partnerem,ale před 15 lety tomu tak zcela nebylo. Mohla jsem se nakazit a příznaky mohly být nepatrné a nemoc mohla být latentní. Přítel, se kterým jsem již dlouho má totiž potíže s okem - rohovkou - nespecifikovatelný zánět, bere kapky, prý je to něco stěhovavého, nevědí co. Krom toho má bolesti v pravé ruce, necítí malíček a prsteníček, rovněž nevědí co to je - karpální tunel vyloučen. Pomáhají mu injekce B komplexu Nic jiného mu nedali, sono, roentgen, vše negativní . Mohli by moje a přítelovy obtíže spolus souviset, i když projevy máme každý jiný? Kapavka by u muže tyto potíže mohla vyvolat, jest tak? Ev. i ty chlamydie by se chovaly podobně. Jsme spolu již dvacet let, ale měli jsme během té doby mírné intermezzo - mohla jsem se nevědomky nakazit někdy v té době. Chlamydie mi léčili cca v mých sedmnácti vč. mého tehdejšího partnera, ale výsledek léčby si již skutečně nepamatuji a nevím jak svědomitá byla léčba u něj. Je to již velmi dlouho. Mám jít příští týden ke svému stabilnímu gynekologovi, kam jsem se objednala na kontrolu již min.týden - to jsem ještě tento otok neměla. Mám totiž zavedeno nitroděložní nehormonální tělísko a poslední tři měsíce v podstatě permanentně menstruuji. To je další problém. Nikdy jsem potíže s menstruací neměla. Ráda bych ho ted při té příležitosti požádala o vyšetření na kapavku a chlamydie v souvislosti s těmi dalšími obtížemi. Prosím kdyby vás napadlo i něco dalšího na co by bylo dobré udělat testy - i mimo gyn.obor, budu vám velmi vděčna.Chtěla bych se toho zbavit a také bych chtěla aby se vyléčil i přítel. Jinak lékaři mi včera napsali Dalacin a dnes Orgametril, neboť při gyn.vyšetření jsem začala krvácet - zda menses nebo něco jiného, těžko říci při té nepravidelnosti. Objektivně mi skončila menstruace min. pátek, dnes máme úterý, těžko se mi to sleduje. Nicméně vzhledem k tomu, že pokud by to byla Bartholinova žláza, pak je onemocnění nebakteriální.Mám brát tedy ten Dalacin či nikoli? Přikládám veškerá dnešní vyšetření vč. uvedených výsledků. - nevím zda je tam vyšetření na Lymskou boreliozu - bylo v doporučeních z pohotovsti, ale v těch čísílkách a značkách se nevyznám. Děkuji velmi pěkně a přeji hezký den. M.

Odpověď odborníka:

Při zánětu B. žlázy dochází k uzavření vývodu a hromadění hnisavého sekretu v žlázce. Včetně celkových potíží, které popisujete. Může se to opakovat. U cysty nebývají celkové obtíže. Většinou pacientkám přinese úlevu až chirurgické odstranění žlázky. Původcem mohou být gonokoky, pyogenní koky a Escherichia coli. Jak u Vás tak i u přítele bych vyšetření na kapavku a chlamýdie doporučovala. Záněty rohovky mohou být z různých důvodů. V poslední době se objevuje hodně i herpetických infekcí. Bolest končetiny s neurologickým obtížemi s tím může souviset. Přiložený soubor se mi nepodařilo otevřít. Požádejte proto, prosím, o vysvětlení výsledků Vašeho praktického lékaře. Vyšetření na Lymeskou boreliózu by obsahovalo vyšetření protilátek proto B. burgdorferi.
MUDr. Dagmar Doležalová

MUDr. Dagmar Doležalová
MUDr. Dagmar Doležalová

Specializace: Praktické lékařství

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Ječné zrno
Články: Ječné zrno
Ječné zrno, hordeolum, je...
Dráždivý tračník
Články: Dráždivý tračník
Nejodvážnější lékařské...
Varikokéla – mužská příčina neplodnosti
Články: Varikokéla – mužská příčina neplodnosti
Jedná se o rozšíření žil...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Psoriatickou artritidu může odhalit stisk ruky
Články: Psoriatickou artritidu může odhalit stisk ruky
Bolestivé a oteklé klouby k...
Ženská masturbace
Články: Ženská masturbace
Mnoho žen ještě stále žije...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: