Bederní páteř

Dobrý den, byl jsem na vyšetření CT s tímto nálezem: v obl. L3/4 je pát. kanál 12 mm šíře, ploténka bez pathol. nálezu, foramina přim. šíře, lig. mírně širší na 5 mm. v obl. L4/5 pát. kanál 13 mm šíře, dorsolater. výhřez cca 6,8 mm spíše doleva s tlakem na dur. vak a koř. pochvu vlevo, kde zasahuje do 1. foramina, které je přim. šíře. lig. zluštělá na 9 mm. v obl. L5/S1 osteochondrosa ploténky, pát. kanál 12 mm šíře, s výhřezem ploténky doleva 6 mm s tlakem na dur. vak a tanguje koř. pochvu vlevo, dorsálně osteofyt při dolní hraně L5 cca 4 mm tlačí na dur. vak Závěr: vrozeně užší pát. kanál ve vyš. úseku s výhřezem L4/5 doleva 6,8 mm, tlačí na dur.vak a koř.pochvu vlevo a L5/S1 doleva 6 mm tlačí na dur. vak. Prosím o odpověď o jak závažný problém se jedná a zda je nutná operace. Zda mám omezit rekreační sport (tenis, lyže, kolo). V současnosti cítím pouze částečně znecitlivělou achylovku, patu a část nártu k malíku (brnění). Žádné léky na bolest zatím nepotřebuji. Děkuji moc za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Petře! Nikdy jsem Vás neviděl, nevyšetřoval Vás a nemluvil s Vámi. Osobně mám operaci za poslední řešení "refugium ultimum", když vše ostatní selže. Postupujte v souladu s doporučeními ošetřujícího lékaře. Obecně nedoporučuji zbavit se sportu, spíše je vhodné posilovat svalstvo trupu - zádové svaly, šikmé i přímé svaly břišní... Kolo by ale pro Vás bylo vhodné jiné, alternativní konstrukce, tzv. lehokolo (např. na www.azub.cz), to šetří inkriminovanou partii zad.

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: