Bederni pateř

Dobrý den ,chtěla bych radu zda by mi pomohla operace či nějake cviky zasílám vysledek z MR Výrazně napřímená bederní lordoza s blok. postavením . Poč. zn. spondylozy a výraznější spondylartroza. Ve výši L 5/S 1 široký mediál. výhřez ploténky, zasahující do pateř. kanálu v šíři 8 mm, jeho laterolaterál. rozměr měří 14 mm. Výhřez komprimuje ventrál. hranu durál. vaku a je v komtaktu s odstupujícími kořeny S 1 bilat. Pateř. kanál volný v obou rozměrech. Degenerat. změny na obratl. tělech - endplate disease I.stVýrazně napřímená bederní lordoza s blok. postavením . Poč. zn. spondylozy a výraznější spondylartroza. Ve výši L 5/S 1 široký mediál. výhřez ploténky, zasahující do pateř. kanálu v šíři 8 mm, jeho laterolaterál. rozměr měří 14 mm. Výhřez komprimuje ventrál. hranu durál. vaku a je v komtaktu s odstupujícími kořeny S 1 bilat. Pateř. kanál volný v obou rozměrech. Degenerat. změny na obratl. tělech - endplate disease I.stVýrazně napřímená bederní lordoza s blok. postavením . Poč. zn. spondylozy a výraznější spondylartroza. Ve výši L 5/S 1 široký mediál. výhřez ploténky, zasahující do pateř. kanálu v šíři 8 mm, jeho laterolaterál. rozměr měří 14 mm. Výhřez komprimuje ventrál. hranu durál. vaku a je v komtaktu s odstupujícími kořeny S 1 bilat. Pateř. kanál volný v obou rozměrech. Degenerat. změny na obratl. tělech - endplate disease I.stVýrazně napřímená bederní lordoza s blok. postavením . Poč. zn. spondylozy a výraznější spondylartroza. Ve výši L 5/S 1 široký mediál. výhřez ploténky, zasahující do pateř. kanálu v šíři 8 mm, jeho laterolaterál. rozměr měří 14 mm. Výhřez komprimuje ventrál. hranu durál. vaku a je v komtaktu s odstupujícími kořeny S 1 bilat. Pateř. kanál volný v obou rozměrech. Degenerat. změny na obratl. tělech - endplate disease I.stVýrazně napřímená bederní lordoza s blok. postavením . Poč. zn. spondylozy a výraznější spondylartroza. Ve výši L 5/S 1 široký mediál. výhřez ploténky, zasahující do pateř. kanálu v šíři 8 mm, jeho laterolaterál. rozměr měří 14 mm. Výhřez komprimuje ventrál. hranu durál. vaku a je v komtaktu s odstupujícími kořeny S 1 bilat. Pateř. kanál volný v obou rozměrech. Degenerat. změny na obratl. tělech - endplate disease I.st děkuji za odpověd

Odpověď odborníka:

Dobrý den, velice záleží na tom, jaké jsou Vaše obtíže a jaký je nález neurologa. Pak až jde rozhodout o postupu léčení. MR má pouze za úkol potvrdit představu o příčině potíží. Bez těchto informací není výsledek MR důležitý. Zkušený fyzioterapeut by Vám také mohl poradit, ale určitě Vás na MR někdo poslal a rád Vám i sdělí názor na další postup.

MUDr. David Bludovský
MUDr. David Bludovský

Specializace: Neurochirurgie

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Lékaře nepotěším. | Od: Štefan | 11.9.2015 17:05
Je mi 75 let, celý život jsem sportoval (běh, dálkové pochody,parašutismus)měl jsem i těžký úraz (dvonásobná zlomenina páteře) a přesto nemám vážné problémy s klouby a zády. Ale nebylo tomu tak vždy. Asi před 20-ti lety mne začaly pobolívat kolenní ale i kyčelní klouby. V autě jsem bez přestávky mohl řídit pouze hodinu, nebo při cestování v autobusu také, pak začaly silné bolesti v kloubech, hlavně v kolenních.Byla mi doporučována kloubní náhrada. Dokonce při bolestech křížového kloubu mě neuroložka "potěšila" bolestmi až do smrti. Nepodstoupil jsem žádný operační zákrok. Začal jsem ale cvičit. Nejprve ráno v leže uvolním bez zátěže všechny klouby, pak ve stoje dřepy, kroužení bederní krajinou..... a pak se vydám na svižnou ranní procházku. Večer procházku opakuji (celkem 7 km) A bolesti ustaly a nekulhám, nepoužívám berle či hůlky. Neužívám žádné doplňky stravy a ani léky, jím vše co je k jídlu a maximálně použiji velmi sporadicky biolampu. Ano ráno jsou klouby ztuhlé a i když některý i cítím, tak na procházce to rozchodím a bolesti ustoupí. Samozřejmě tuto "léčbu" doporučují každému, bohužel u většiny mých vrstevníků a také mladších převažuje lenost a pohodlnost nad vůlí. Mám samozřejmě výhodu, že v důchodu mám na procházky dost času. V ostatním čase se věnuji převážně s manželkou zahrádce. Přitom mi nedávno při kontrole na CT zjistili vážné poškození páteře degeneratívnimi změnami....Cvičením se mi to daří eliminovat.
reagovat
 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: