Bederní páteř

Je mi 46 let. Již od 20 let mám problémy s bolestmi zad zasahující do pravé nohy. Před 10lety na magnetické rezonanci byla zjištěna hernie ploténky L5/S1 vyklenující paramediálně vpravo do páteřního kanálu o 4,5mm. V současné době mám intenzivní velké bolesti pravé části zad a pravé nohy. Nejvíce však bolí koleno. Bolesti jsou tak intenzivní, že již nemohu ani spát. Rentgen kolene je bez nálezu, rtg pravé kyčle nález minimální. Před týdnem jsem byla opět na magnetické rezonanci bederní páteře : nativně zhotoveny sekvence T2, T1 a STIR sagitálně a T2 axiálně. Nález : Zobrazena oblast po Th11. Bederní lordóza je přiměřená,obratl.těla v ose, retrolistéza L4 dosrálně proti L5 o 5mm. Páteřní kanál primárně nezúžen. Spondylóza a spondylartróza v celém rozsahu. Změny subchondrální kosti Modic II přilehlé k ploténce L5/S1. Snížená výška ploténky Th10/11 a snížená intenzita signálu v T2. V etáži L5/S1 snížená ploténka a její intenzita signálu v T2 patrná protruze disku s mediální hernií šíře 6mm, protruze zasahuje oboustranně do i.v.foramin. Ostatní intervertebrální foramina jsou volná. Zachycená část míchy je bez ložiskových změn. Příští týden začínám s 10 ambulantními infuzemi a pak rehabilitace. Jsem sportovní tip a kromě jiného jsem pravidelně chodila cvičit. V současném mém stavu, ale bohužel jsem ráda, že se někam doplazím. Můžete mi prosím blíže objasnit můj stav a doporučit, jak s tím bojovat ? Děkuji. Dana

Odpověď odborníka:

Dobrý den, máte velké změny na bederní páteři /říká se tomu spondylosa, v podstatě jde o výrustky na okrajích obratlových těl/, největší nálezem je výhřez ploténky v oblasti mezi bederním 5. a prvním křížovým obratlem, je 6m velký a utlačuje nervy na obou stranách, což vám způsobuje tyto velké bolesti, které máte - i když "vypadají", že jsou v kolenou, jejich příčina je jednoznačně v tomto velkém výhřezu ploténky. Musíte doufat, že zaberou infuse a rehabilitace - takový je obvyklý postup léčení výhřezů plotének, když nezabere toto kombinované léčení, je doporučena operace s odstraněním ploténky a toho ůtlaku nervů /doporučí neurochirurg po posouzení vašeho neurolog.nálezu a na základě magnetické resonance-snímků/. Jiný postup zatím nebyl objeven i přes pokročilost dnešní medicíny. Info na toto tema můžete najít zde: http://www.ulekare.cz/clanek/bolesti-zad-1230?search=v%C3%BDh%C5%99ez&from=0. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: