Bederní páteř

Dobrý den.Prosím o radu. Již asi 6-7 let mám problémy s močovým měchýřem a bolestmi bederní páteře. Děje se to tak, že gynekoložka pohmatem a ultrazvukem zjistí zánět moč.měchýře, ale vyšetření moče je negativní. Urolog vyloučil onemocnění moč. cest a měchýře. Potíže přicházely nejprve 1-2 do roka,pak téměř každý měsíc. Byla jsem léčena ATB. Po 3 letech jsem navštívila neurologa. Neurolog připustil, že tento problém by mohla způsobovat moje rozhozená stabilita trupu, vlivem profes. zatížení (houslistka). Jelikož nemám kromě bolesti v zádech a podbřišku téměř žádné pohybové problémy, jsem hypermobilní, to vlastně nevím, zda to neurolog ví. Ten vyloučil jakékoliv vážnější neur. onemocnění a doporučil cvičení. Tak 2 roky jsem se pod dozorem výborné fyzioterapeutky, zachránit v mém věku, 51 let, co se dá. Udělala jsem dost velký pokrok, ale při jakékoliv větší zátěži břišního svalstva začal opět protestovat moč. měchýř a přilehlé okolí. Gynekoložka mi doporučila Mag.resonanci.: Chondrosa L4/5 s minimálním buldingem disku. Chondrosa L5/S1 s pravostrannou foraminální protruzí vel. 3-4mm, v kontaktu s kořenem L5 dx, Arthrosa malých kloubů L páteře. Počínající spondylosa. Dvě drobné cysty dorzálně za tělem S2, větší z nich vel. 14 x8mm. Neurolog mě opět doporučil cvičit, že výsledky M.R. nejsou závažné. Snažila jsem se cvičit dál, až jsem začla kolabovat, zvracet. Gynekoložka doporučila laparoskopii. Na děloze se našly četné myomy, histologie vpořádku. Dělohu mě vyndali. Samotná operace byla pro mne nesmírně bolestivá. Až po osmi hodinách se mi jaktakš ulevilo. Bylo mi řečeno, že jsem reagovala strašně. Prý asi mám jinak nastavený práh bolesti. Operatéra mi bylo nesmírně líto.Těšila jsem se, že už budu mít pokoj, ale asi za měsíc se začlo vše opakovat, až na to kolabování. Po návštěvě u neurologa a obv. lékaře jsem se dozvěděla, že tím, čím procházím, tak to vlastně nic není a nemá to vůbec bolet. Mám nepříjemný pocit, že někteří lékaři mají tabulky, kde je psáno co má bolet a co ne. Nyní se pokouším opět cvičit, beru 3krát denně 18 kapek Tramabene. Mám obavy, že nebude trvat dlouho a Tramabene nebude fungovat a bude konec s mým sportováním a hraní na housle. Psychiatr se mě pokoušel nasadit antidepresiva, ale ta se s Tramalem neslučují. Provedli mi kolonoskopii, ta je až na pár hemeroidů v pořádku. Po tom Tramabene mám střevní potíže. Mému neurologovi věřím, že jeho postup je správný, jen nevím jak se mám srovnat s mým jinak nastaveným prahem bolesti.To mi připadá jako nepřekonatelná překážka. Už mám z toho slušné deprese. Byla bych ráda, kdyby mi v tom někdo poradil. Jana

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Věřte, že problémy, s nimiž se potýkáte, nejsou vzácné. Ženy středního věku dobře znají "kolečko" urologie- chirurgie-gynekologie-rehabilitace /v tom lepším případě/. U Vás se situace ještě zkomplikovala operací. Je vynikající, že dokážete dobře rehabilitovat, že Vám cvičení pomáhá. Každý člověk skutečně vnímá bolest individuálně. Existuje řada schemat - kombinací léků, které potencují své analgetické působení. Antidepresíva se často používají jako tzv. koanalgetika- ve Vašem případě by byla myslím vhodná. Váš praktický lékař nebo psychiatr s Vámi bude schopen najít snesitelnou kombinaci. Vydržte- Váš stav se jistě zlepší, je to hodně o vytrvalosti a trpělivosti / a tu jako hudebnice máte obrovskou!!/

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: