Bederní páteře, výsledky mr

Dobrý den, mohl bych poprosit o názor na výsledky MR, dají se mé problém léčit, nebo mi hrozí operace? MR L_pátere: zhotoveny T2. T1. T2 SPAIR sagitální sekvence v rozsahu Th10_S2 a T2 transversální na segmenty L1/2 a L5/S1: Naznaěena mírna sinistroinklinace L-pátere. Naprímená bederní lordosa. obratlová těla bez známek posunu, bez ložiskových či difuzních změn. Prestavbové změny krycích lišt L5/S1 typu Modic ll. Osteochondroza L112 a Ls/S1- - prostor L1/2: extruze disku L1/2paramediálně vlevo, vel. 6x9 mm axiálně a 15 mm kraniokaudálně, stenozujícílat. recesus vlevo s tangováním probíhajícíchn n. kořenů. - prostor L5/S1: drobná anulární trhlina a dorzomediální protruze disku L5/S1 do 4 mm s lehkou akcentací vpravo, bez jednoznačné komprese přilehlých neurostruktur, avšak v kontaktu s preforaminálním úsekum kořene S1 l.dx. ostatní meziobratlové disky priměrené výše i signálu, bez známek protruze či extruze. lntervertebrální klouby s normálním postavením, počínající sklerotizace kloubních ploch lV skloubení L3-S1, jinak šíře kloubních štěrbin zachována, bez známek výraznější retence nitrokloubnítekutiny. Přední i zadní podélný vaz, žluté vazy, interspinózní a supraspinózní vazy normálního signálu. Paraspinální svalstvo normálního signálu. Mícha beze změny signálu či fixace . Kauda aequina normální konfigurace. Foramina priměrené Šíře. Závěr: _ extruze disku L1l2 paramediálně vlevo stenozující lat. recesus vlevo s tangováním probíhajících n. kořenů. _ drobná anulární trhlina a dorzomediální protruze disku l-5/s1 do 4 mm s lehkou akcentací vpravo _ počínající spondylartroza L3_s1 - mírna sinistroinklinace L páteře a napřímená bederní lordosa - Modic II změny krycích lišt obratlových těl L5/s1 Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, neuvádíte poměrně zásadní údaj: jaké jsou Vaše obtíže a případně neurologický nález. Dle obrazu je výhřez ploténky mezi prvním a druhým bederním obratlem objemný, ale záleží nejvíce na tom, jaké obtíže Vám působí. Je-li v popředí bolest, ale neurologický nález je normální, můžete pokračovat v konzervativním léčení - analgetika, případně po úlevě i fyzioterapie. Jestli ale způsobuje neurologický deficit, který se v průběhu času nezlepšuje nebo dokonce zhoršuje, je potřeba zvážit i možnosti chirurgického léčení. Obraťte se tedy s tímto dotazem přímo na Vašeho neurologa a případně i na neurochirurgy.

MUDr. David Bludovský
MUDr. David Bludovský

Specializace: Neurochirurgie

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: