Beh s nadvahou

jsem zena, 26 let, mam 90 kg a rada beham, prosim sportovniho lekare zdali by mi mohl sdelit svuj nazor jestli si tim ublizuji kloubum a za dvacet let to treba poznam. mam bezecke boty a beham na tartanu v lese i na betonu. dekuji vam

Odpověď odborníka:

K takové radě bych Vás musel vidět a vyšetřit. každý kilogram navíc je samozřejmě pro zátěž během nevýhodný, ale jednoznačně nemohu doporučit pouze běh na betonu, ten není vhodný ani pro lehčí běžce. Běh s nadváhou nemusí vůbec poškozovat klouby, pokud není přítomna nezlepšitelná funkční porucha hlavně postavení pánve, kyčelních kloubech a není li neřešitelná porucha a asymetrie v postavení vertikální osy kotníku a nohy . A samozřejmě i v kinesiologii kroku kotníku a nohy. Při poruše statiky pánve je váha těla přenášena na jedno koleno a jednu nohu čtyři až šestinásob´kem tělesné váhy. Hruhé koleno a noha je pro změnu sice odlehčováno, krok, vektor váhy vede přes koleno a nohu jiným než správným směrem...a dochází k poškozování a přetěžování nejen kloubů, ale i svalů a vazů. /Pokud máte jistotu, že výše uvedené parametry jsou v pořádku, pak už chybí jen maličkost -úhlídat správnou techniku běhu. Splníte li všechny uvedené skutečnosti, pak běh s nadváhou nemusí vůbec poškodit.

MUDr. Jiří Marek
MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie
Pracoviště: Soukromá ambulance Praha, Brno - Klinika Naprapathy

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: