Beru antibiotika, podezření na mononukleozu

Třetím dnem beru Klacid 500, je mi skoro 18 let, mám bolest v krku jako u angíny, kterou jsem prodělal cca v únoru tohoto roku. Nyní ze začátku jsem měl nateklé uzliny - doktorka vzala krev, předepsala Klacid. Dnes jsem jí volal, že prý je podezření na mononukleózu v krvi. Mezi bolest v krku, časté chrchlání hlenu z krku, občas s příměsí "žílek krve(?)", jsem měl první dva dny také nateklé víčka, což podle všeho značí přítomnost nemoci u 1/5 pacientů. Tohle jsem doktorce nezmínil, nevěděl jsem totiž, že to patří mezi příznaky. Mám ji to říct? Znamenají ty nateklá víčka 100% mononukleózu? Protože takový symptom jsem u angíny nikdy neměl, a ani nenašel na internetu. Bolest pod pravými žebry nemám, po ránu jsem první dny neměl chuť k jídlu a měl jsem pocit zvracení. Začínám jíst denně 1 lžičku ostropestřce, beru pravidelně jódový výtažek z Kelpu na štítnou žlázu, vitamíny C a B. Mám takto pokračovat? Děkuji za odpověď, mám z možného ležení na lůžku několik měsíců docela depresi, nevím jak to zvládnu se školou.

Odpověď odborníka:

Pro diagnózu mononukleózy je rozhodující nález protilátek v krvi, nicméně uvedené další příznaky diagnózu podporují. Antibiotikum Klacid sice neléčí mononukleózu, ale podává se na potlačení sekundární bakteriální infekce, která mononukleózu často provází. Z ležení na lůžku několik měsíců nemusíte mít obavy, protože vše závisí na klinickém obrazu, tedy přítomnosti angíny v krku či teplot, a také nálezu v laboratoři. Pokud subjektivní obtíže odeznějí a v laboratoři nebudou výrazně zvýšeny hodnoty např. bílých krvinek nebo jaterních testů, do školy po rekonvalescenci trvající alespoň tak dlouho, jak trvaly příznaky onemocnění, klidně můžete. Doporučen je především tělesný klid (tedy nesportovat nebo vykonávat fyzicky namáhavou práci). Co se týká užívání ostropestřece a vitamínů, jistě můžete pokračovat i nadále.

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Chronická pankreatitida aneb Jak povzbudit trávení
Články: Chronická pankreatitida aneb Jak povzbudit trávení
Trvalé poškození tkáně...
Zánět slepého střeva
Články: Zánět slepého střeva
Zánět slepého střeva vzniká...
9 kroků k odstranění klíštěte u vašeho domácího mazlíčka
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Dochází vaší štítné žláze dech? Je čas dodat hormony
Články: Dochází vaší štítné žláze dech? Je čas dodat hormony
Štítná žláza má coby orgán...
Zánět spojivek
Články: Zánět spojivek
Konjunktivitida, zánět...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: