Beta-hemolytický streptokok

Předevčírem jsem již bolest v krku nevydržel a šel zpět k OL (bolelo to už 14 dní). Ten mi i přes nízké CRP (5,7), bez horečky, bez dalších bolestí, předepsal Triprim 200mg (jsem alergický na Ampicilin, Augmentin, ...). Co čert nechtěl, dnes volala sestřička z ORL, že výtěr byl pozitivní na beta-hemolytického streptokoka (trvalo to týden) a že to chce penicilín, že se mám stavit. Už jím ale ten Triprim 200mg. Triprim zabral hned při prvním prášku a bolest v krku ustoupila, čep a zarudlé s vřídkama je tam pořád. Je potřebná změna ATB, nebo je to jedno? Jinými slovy, mám znovu jít k OL říct mu to, nebo v klidu dobrat a čekat, že se to vrátí :) Nemám horečku ani žádné další problémy. Bolest v krku ale byla příšerná. Díky za info.

Odpověď odborníka:

Petře, při léčbě streptokokové angíny není léčba cotrimoxazolem, který Triprim obsahuje, dostatečně účinná. Vhodné je přeléčení penicilinem. Proto vám doporučuji navštívit lékaře, aby vám předepsal penicilinové antibiotikum.

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: