Beta karoten bloku vitamín d

Dobrý den, před rokem jsem v zhruba polovině února přišel za jedním praktickým doktorem (který se kromě praxe věnuje i výživě a dalším nekonvenčním způsobům léčby) s tím že mám testem potrvzený nedostatek vitamínu A. On mi doporučil beta karoten ( ne retinol abych se omylem nepředávkoval), a také mi řekl že ten beta karoten nemám brát déle než do března (ale už mi neřekl proč). Zajímá mě proč ? Jediný důvod který mě napadá je vitamín D ( protože jeho syntéza v kůži,ta v našich podmínkách probíhá pouze od března do listopadu. Vím že beta karoten může kůži proměnit v oranžovou a barva kůže na vitamín D vliv má. Máte nějaké informace na toto téma ? Děkuji

Odpověď odborníka:

vitamín A je rozpustný v tucích, je možné se předávkovat, lékař pravděpodobně měl na mysli, abyste preparát nebral déle než 3 měsíce. Je obvyklé, že po třech měsících je organismus vitamínem nasycen.

MUDr. Zdeňka Janoušková
MUDr. Zdeňka Janoušková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ordinace praktického lékaře, Velká Bíteš

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: