Betablokátor

  • Dotaz od: Drahoslava
  • Publikováno: 15.11.2014
  • uLékaře.cz

Dobrý den Mám 50 let a před rokem mi diagnostikovali onemocnění štítné žlázy strumu, která je léčena Euthyroxem 100. Pravděpodobně štítná žláza způsobuje občas nějakou tu arytmii srdce. Byla jsem na kompletním vyšetření srdce t. j. echo, zátěž, holter a vše bylo v pořádku. Moje interní lékařka mi předepsala na snížení rytmu srdce betablokátor, který po týdenním užívání u mě vyvolá nesnesitelné bolesti v hrudi, je to strašná bolest jako infarkt přímo v sterne a vychází lopatkami zad a nesmírně tlačí do krku, lék jsem samozrejeme vysadila, bylo mi tak špatně, že jsem volala záchranku a oni do mě nacpali zas jen betablokátor. Měla jsem nesmírný pocit nemoci, dostávala jsem křeče do lýtek, škubalo mi svalma, hruď bolela, jako by se mi mělo rozsypat sternum, od hrudi se jakoby zapálili svaly a pak záškuby nervů, které vyvolávaly jakoby vyražení dechu, pak extrasystoly a záškub do břicha . Trvalo to asi půl hodinu. Na boku trupu se mi vyhodili droboučké vyrážky, velmi svědivé a zvětšující se do velkého fleku. Přípravek jsem samozrejeme vysadila. Interní lékařka mi lék změnila zas však jen betablokátor s tím, že není možné, aby ten lék něco takového vyvolal. Já jsem ho však nebrala, jen když tep v klidu stoupal nad 90 za min. tak jsem vzala 1/3 léku, což však nebylo naštěstí často. Asi půl roku jsem se z toho vzpamatovávala, to znamená nesmírná únava, spánek i přes den, nic nemohu, obvyklé prochádzky zvládnu s obtížemi, ne že bych se udýchala, ale jako když vám dojde benzín v autě a musíte zastat. Když už bylo po několika měsících lépe a já byla na interní kontrole, lékařka konstatovala, že ekg je v pořádku, jen tep je vyšší a že už nemusím chodit a zůstávám na minimální léčbě betablokátorem (který jsem ovšem nebrala). Po této kontrole jsem ho tedy zkusila brát po 1/3. Po 5 dnech užívání jsem dostala při chůzi strašný vpich do srdce, okamžitě jsem ho přestala brát, ale do týdne se rozvinuly přesně ty samé příznaky, jak jsem již popsala výše. Jsem zoufalá, už třetí týden mám bolesti v hrudi, které pociťuji jako zánět. Moje lékařka však popírá, že je to z beta-blokátoru, ale že to může být z té strumy, krevní testy mi však nedělala, protože mi je prý dělala před rokem. Na závěr musím poznamenat, že trpím astmatem avšak již několik let v klidové fázi bez léčby. Děkuji za každou radu.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Vaše potíže mohou být způsobeny betablolátorem. Nevím jaký betablokátor užíváte, ale většina má nežádoucí účinek, že zúžuje průdušky u nemocných s asthmatem. U některých více u některých vůbec. Nevím jak máte asthma léčené nebo jak často máte potíže. V případě, že se objevila vyrážka, může se jednat o alergickou reakci. Pokud nemáte extrémně vysokou tepovou frekvenci, není nutné betablokátor užívat. Vzhledem k věku se může také může přidat menopauza.

MUDr. Zbyněk Cejnar
MUDr. Zbyněk Cejnar

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: