Bez menstruace

Dobrý den, od počátku mám problémy s menstruací. Nejprve se mi sice sama spustila, ale po sléze se sama ztratila (během prvních dvou let, kdy byla velmi nepravidelná). Gynekolog mi předepsal antikoncepci, která mi nevyhovovala, pak ji změnil za jinou - vždy pilulky. Po antikoncepci se menstruace dostavila. Pokud jsem však antikoncepci nevzala, tak jsem nemenstruovala. Došlo to tak daleko, že jsem nemenstruovala i několik let. Při snaze o otěhotnění jsem změnila gynekologa, který nad mým počínáním spráskl ruce a začal vše řešit hormonální léčbou. Teď mám 3 roky stará dvojčátka (umělé oplodnění), která jsem kojila do dvou let - porod byl přirozený, ale bohužel menstruace opět nula. Při posledním vyšetření gynekolog zase spráskl ruce, že jsem to neřešila hned, jak jsem přestala kojit a čekala celý rok - sliznice neměřitelná, folikuly na vaječnících miniaturní - jeden 6 mm jinak ještě daleko menší. Děloha se hodně zmenšila. Předepsal mi Evru. Po přečtení příbalového letáku jsem z toho taková přepadlá. Co je vlastně horší - podstupovat riziko aplikace hormonů nebo raději nemenstruovat? Proč je takový velký problém menstruaci nemít? Jenom bych v tom chtěla mít jasno - pokud jde o to, že nemenstruovat znamená veliké riziko, tak pak samozřejmě udělám vše proto, abych menstruovala. Na druhou stranu, pokud to jen znamená, že už do budoucna nemůžu mít děti, tak mě to teď už tak netrápí. K doplnění - je mi 36 let a nikdy jsem nebyla extrémně hubená - váha byla vždy mezi 55 kg až k současným 67 kg. A samozřejmě se bojím, že pokud budu brát jakoukoliv antikoncepci, tak váha ještě víc poroste nahoru. Moc Vám děkuji za odpověď a nezlobte se na mě, pokud Vám moje otázka přijde úplně hloupá. Potřebuji to pochopit a zeptat se svého gynekologa se tak trochu bojím, protože se na mě dívá, jak kdybych spáchala nějaký zločin, když jsem na tak dlouhou dobu nemenstruovala. Jana V.

Odpověď odborníka:

Bylo by rozumné řídit se radami gynekologa,nejde ani tak o menses, to je víceméně vedlejší efekt, ale o vliv hormonů na celý organizmus- oběhový, kostní systém, kůži atd, proto je vhodné při nedostatku hormonu ve vašem věku je doplnit. Příjemný den

MUDr. Jan Sládeček
MUDr. Jan Sládeček

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologická ambulance, POLIKLINIKA AGEL Praha Italská

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: