Bez menstruace po upt

Dobrý den, na jaře jsem vysadila po 14 letech HA Yadine, menstruaci jsem měla nepravidelnou, ale byla. Chtěli jsme připravit moje tělo postupně na plánované těhotenství, o které jsme se chtěli snažit až tak za rok a půl. Bohužel nám tři měsíce po vysazení prasknul prezervativ. Vzala jsem si okamžitě Escapelle, protože jsme zrovna odjížděli do zahraničí na rizikovější pobyt na delší dobu a těhotenství jsme zatím nechtěli. V zahraničí jsem hned po týdnu vážně onemocněla a nasadili mi silná antibiotika a různé léky. Po návratu do ČR jsem zjistila, že jsem těhotná. Na doporučení lékařů jsme se rozhodli k UPT (byla jsem v 5-6.týdnu), protože byla vysoká pravděpodobnost, že nasazené léky poškodili plod. Těžce jsem se s tím smiřovala a hodně váhala. Na UPT jsem byla v srpnu a vše proběhlo dle plánu. Špinila jsem a vše se čistilo dostatečně. 5dní po UPT jsem dostala od gynekoložky prevetivně Oxytocin. Měla jsem tři dny šílené bolesti a křeče v břiše, špinění a čistění to na pár dnů úplně zastavilo. Po 14ti dnech od zákroku špinění přestalo úplně. Po šestinedělí jsem se vnutila na další vyšetření. Dočetla jsem se, že by se mělo udělat, ale gynekoložka mi tvrdila, že to není nutné. UT říkal, že menstruace se nechystá, tak mi okamžitě nasadila hormony v pilulkách na 14 dnů, aby se dostavila menstruce, ta měla přijít do 5ti dnů od dobrání. Dva týdny po se ale stále nic nedělo a nechystalo. Na tomto vyšetření 6tý týden po zákroku mi také vzala stěry na kultivaci (ty jak se dělají pravidelně každý rok). Pak mi volala, že nejsou v pořádku a je tam jakýsi stupeň jedna. Abychom vyloučili rakovinu, mám prý v lednu opět přijít na testy. Až teprve doma jsem se dočetla, že stupeň jedna ještě nic neznamená a je pravděpodobné, že výsledek je špatný v návaznosti na události a nedávný zákrok. Hodně mě to ale vyděsilo, probrečela jsem pár dní a myslím na to každý den. Panikaří se prý až u stupně tři. Což jsem si pak dodatečně zjistila. Ale i tak mám obavy a to čekání je nesnesitelné. Po neúšpěšných hormonech mi nasadila HA Regisha (tedy 2 měsíce po zákroku). Bylo mi po ní špatně, měla jsem bolesti v žilách v obou rukách. Přestože už jsem HA nechtěla, doufali jsme, že to nastartuje krvácení, tak jsem na to přistoupila. Dobrala jsem ji před 8 dny a menstruace stále nikde. Po dnešním vyšetření na UT mi lékařka řekla "že už neví, co semnou", na UT nic nenašla a jen mi stále opakuje, že se to na menstruaci vůbec uvnitř nechystá, ale že nevídí, že by tam byl jiný problém a že si mám koupit pupalku a kapky Mastodynon a čekat. A v lednu se zase ukázat. Pokud se to do ledna nezlepší, pošle mě prý opět na zákrok do nemocnice, kde mi budou dělohu napouštět vodou a strkat tak kameru a hledat nějaké defekty. (zatím jsem si ještě nestihla načíst, o jaké defekty by šlo) Jsem tedy bez menstruace 3 měsíce od zákroku, neustále do sebe cpu nějaké léky. U mojí gynekoložky je to jak na běžícím pásu a všechny informace o tom, co se semnou dějě a jaké léky mi to dáva si musím zjišťovat sama. Ráda bych se zeptala, zda je postup lékařky takto v pořádku a zda mi léčbu stanovila dobře. Jsem u ní teprve rok a nikdy jsem neřešila podobné potíže. Protože ji moc neznám, nemám zatím moc důvery, asi i díky tomu přístupu. Vždy chce být s každým rychle hotová, ale já asi pro svůj duševní klid vždy potřebuju, aby se mi vysvětlilo, proč daný lék beru a co je tedy zdravotně v nepořádku. Jinak jsem hodně nejistá a ve stresu a bojím se následků. Možná zbytečně nejhoršího. Snažím se hledat informace, co se to semnou tedy děje a jak na tom zdravotně jsem a jak moc je to vážné, ale moc tomu nerozumím. Ani jsem nenašla žádný podobný případ. A možná proto jsem z toho i hodně vystresovaná a smutná. Myslím samozřejmě hned na nejhoší. Bojím se, abych ještě mohla mít vůbec děti. A ty bych moc chtěla. Je mi 30let a miminko už je v plánu. Prosím tedy o radu, zda mám tedy poslechnout doktorku, brát bylinky a čekat do ledna nebo zda jít třeba ještě na nějaké daší vyšetření. Nechci nic podcenit nebo zanedbat. A nevím jaké jsou další možnosti, a jak tělu pomoci, aby se vrátilo do normálu. Předem moc děkuji.

Odpověď odborníka:

V první řadě by bylo potřeba se zklidnit a nehledat na netu,protože laika informace spíše zmatou nebo si je špatně vyloží a tím si stres prohlubuje Postup vaší lékařky je logický,měla by jste vyčkat do ledna a pokud by se menses nedostavila tedy hysteroskopie - malý diagnostický zákrok kdy se prohlédne dutina děložní a tím se může odhalit příčina by byl zcela na místě. Příjemný den

MUDr. Jan Sládeček
MUDr. Jan Sládeček

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologická ambulance, POLIKLINIKA AGEL Praha Italská

 
Líbí se vám odpověď?
-4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: