"bezdůvodné" řezání při močení

Dobrý večer, obracím se na Vás s prosbou o pomoc. Abych ve zkratce popsala můj problém. Je mi 33 let a v lednu 2012 jsem byla na revizi dělohy po zamlklém těhotenství, cca po šestinedělí mě začalo trápit silné pálení a řezání při močení a častější nutkání na močení. Šla jsem k OL ta předepsala ATB Gyroblok (moč + urikult test negativní), potíže se zmírnily, ale stále přetrvávaly. Po měsíci opět ATB (na tři dny s..) vyšetření moče + urokult. opět negativní. Šla jsem k OG veškerá vyšetření negativní (kvasinky, chlamýdie, ureaplasmata...). Byla jsem přeposlána na urologii. CT ledvin - negativní, než se urolog odhodlal k cystoskopii + kalibraci nasadil další dvoje ATB, (biseptol,...) v průběhu 3 měsíců. V záři jsem po dočůrání měla na papíru krev (v moči prokázána nebyla), opět nasazena ATB zanacin, krev za 6 dnů vymizela, ale řezání zůstalo. Po vyšetření cystoskopii opět nic neshledali a opět poslána na gynekologii. Během 9 měsíců 5x ATB střílených jen tak od oka, 8x urikul a stále nikdo neví co s se mnou. Potíže se zhoršovaly vždy cca 3 dny před očekávanou menstruací a v průběhu ní. I myšlenka, že neustále si "něco"přenášíme s manželem mezi s sebou je dost nepravděpodobná. Po všech léčení ATB jsem nikdy nebyla úplně bez potíží, s manželem jsme v rozmezí půl roku spolu byly jen zřídka a když tak s ochranou. Přes všechno to řezání a pálení jsem na sex neměla ani pomyšlení. Mám pocit že jsem na obtíž a že na mě koukají jako bych si problémy vymýšlela.I já přistoupila na myšlenku že by to mohlo být psychické a hodila to za hlavu a opět otěhotněla. Počas mého krátkého (9tt) těhotenství které bylo opět ukončené tento pátek 4.1.2013 (zamlklé těhotenství) se řezání vystupňovalo do stádia kdy jsem každé močení obrečela (urikult opět negativní). Strašné řezání při začátku močení a při domočování. Dokonce i v době kdy se mi na záchod nechtělo jsem cítila čas od času píchnutí v močové trubici. Už vážně nevím kudy kam. Prosím poraďte mi na koho se mám obrátit. Nevím jestli to může mít spojitost i s mým druhým potratem, ale ráda bych se vyléčila už jen s toho důvodu, že druhé dítě chceme (doma mám 5 letého syna) a představa, že celé těhotenství strávím v bolestech na záchodě je šílená. Předem vám moc děkuji.

Odpověď odborníka:

Vážená paní Žaneto, řezání nebo pálení v močové trubici bývá nejčastěji způsobeno infekcí močových cest. Průkaz infekce se standardně provádí 3x opakovaným vyšetřením vzorků ranní moče, odebranými za přísných podmínek do sterilních zkumavek. V nejasných případech se moč odebírá pomocí punkce močového měchýře tenkou jehlou, aby se vyloučila kontaminace vzorku příměsí mikrobů ze zevních genitálií. Léčba infekce antibiotikem by se měla řídit laboratorním zjištěním citlivosti mikrobů. V některých případech se bakterie usídlí ve stěně močového měchýře, a antibiotická léčba nemusí být úspěšná. V každém případě je nezbytné odlišit urologickou příčinu od gynekologické. Při závažné uroinfekci může dojít k pomnožení mikrobů v krvi matky a jejich přestupu placentou do těla plodu, se všemi důsledky včetně potratu. Doporučuji Vám konzultovat Vaše obtíže a nálezy v nefrologické ambulanci a pokusit se vymýtit přetrvávající infekci ještě před dalším otěhotněním. S pozdravem, Milan Hrubý.

MUDr. Milan Hrubý
MUDr. Milan Hrubý

Specializace: Nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
-4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: