Běžná únava po mononukleoze,nebo únavový syndrom po mononukleoze?

Dobrý den je mi 17 let promiňte,že vám opět píšu. Už je to dva měsíce co jsem prodělal mononukleózu. Již po třech týdnech od prvních příznaků mononukleozy tj. silná bolest v krku-jsem měl jaterní testy v normě. Dnes je to cca dva měsíce a jaterní testy mám stále v pořádku,ale přetrvává pořád únava. Která trvá v různých časových intervalech,někdy je únava silnějsí,někdy slabší. Je to střídavé. Doktorce už je ale divné,že se cítím stále unavený.Že prý tu mono. jsem měl tak slabou=strašně malé hodnoty EB-viru,mononukleózy,jen lehce zvýšené jater. testy jsem měl,že by ta únava neměla být vůbec. Co se týče té únavy,únava není tak silná aby mě skolila do postele a celý den spal,ale když na mě přijde začnou mě pálit oči únavou a mám je takové unavené. Když jsem to řekl doktorce poslala mě na ORL,oční. Na ORL vše v pořádku,žádné uzliny nemám. Na očním mi našli drobný zánět v očích.Nic mi není,až na tu únavu,svaly,klouby,hlava mě nebolí. V krku mě také nebolí,horečky,deprese nemám. Do kážu se soustředit i přes tu únavu apod. Abych to shrnul,nic mi není,až na tu únavu,která mi mění nálady a nechce ustoupit po minimalní mononukleoze. Doktorka mi brala krev i na boreliozu,štítnou žlázu-vše v pořádku. Ale zdá se jí to divné,tak prý se mám objednat na neurologii kvůli nějakému únavovému syndromu. Chtěl bych se vás zeptat je možné mít únavový syndrom po tak slabé mono. ? Příp. jaké jsou nejčastější příznaky unavoveho syndromu? Nebo je to opravdu normální být po slabé mono. dlouhodobě unavený? Jím X vitamínů,echynaceu,beta glukany hodně ovoce,ale abych pravdu řekl,moc to nepomáhá,jak kdy někdy se cítím trošku unaveny,někdy více. Je to kolísavé,když únava poleví-druhý den se vrátí. Cvičit nesmím do konce května,ale nevím jestli budu moc cvičit přes tu únavu. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, únava po prodělané mononukleose může odeznívat i 6 měsíců, doporučuji doplnit ještě imunologické , vzhledem k pálení očí i alergolologické vyšetření. Neurologické vyšetření bych také doplnila, aby se vyloučily všechny možnosti únavy. Doplnit by se mělo i psychologické vyšetření, aby se pomýšlelo opravdu na všechny příčiny chronické únavy.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: