Bezvědomí

Přeji pěkný den,ráda bych se zeptala:muž 60 let,již skoro rok v bezvědomí.dle lékaře),řekla bych malé zlepšení(výživa PEG,jinak sní mixované ovoce,tvaroh aj.,reaguje na hlas,stiskne ruku,protáhne se,sleduje nás...ale prý je to bezvědomí.Chtěla bych,aby mu udělali EEG nebo zda je v tomto stavu možné nějaké neur.vyš.,tvrdí mi,že mozek nefunguje.Děkuji za radu

Odpověď odborníka:

dobrý večer, víte v lékařské terminologii existuje několik stádií poruchy vědomí. Vy jako laik považujete za bezvědomí jen stav bezdeší, ale z lékařského hlediska má uvedený muž skutečně poruchu vědomí. Podle vašeho popisu se může jednat o tzv. "vigilní koma" , při němž jsou zachovány funkce mozku nezbytné pro život- tj. dýchání a funkce srdce, někdy i polykání a minimální pohybové reakce. Nedokážu vám říci, jestli vámi udávané pohyby očí a stisk ruky je opravdu vědomá reakce nebo spíše nevědomá reakce na dotek a bloudivé pohyby očí. Tím, že nefunguje mozek, měl asi váš lékař na mysli, že nefungují vyšší funkce mozku zodpovědné za vědomé pohyby, řeč, uvažování, paměť atd. Zůstaly zachovány jen tzv. primitivní reakce. Nevím co očekáváte od EEG. Toto vyšetření ukáže zpomalenou funkci mozku,nic víc. O prognoze nám to neřeknete vůbec nic. Samozřejmě neurologické vyšetření je možné ke stanovení, jestli dotyčný skutečně udělal pokrok nebo ne. V jeho věku je bohužel mizivá šance, že se probere. Chcete-li však trochu zlepšit jeho stav je nutná intenzivní, dlouhodobá stimulace- poslouchat oblíbenou hudbu ve sluchátkách, číst mu, pasivní cvičení s končetinami apod. Basální stimulace je technika, používána v péči o pacienty ve stavu vigilního komatu nebo apalického syndromu. Přeji pěkný večer.

MUDr. Lenka Terzipetková
MUDr. Lenka Terzipetková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Fakultní nemocnice Motol, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: