Bikuspidální aortální chlopeň

Dobrý den, můj otec má nedomykavost aortální chlopně, když jsem se narodil tak mě preventivně do nějakého věku lékař pravidelně kontroloval. Byl jsem vpořádku a doktor řekl že tam se mnou rodiče už chodit nemusí. Když mi bylo 11 tak jsem měl asi na dva dny připnutý budík a taky nic nezjistili. Asi před půl rokem byl otec na operaci kvůli té nedomykavosti. Vyměnili mu jí. Moje máma se lekla a hned se mnou šla zase k doktoru. Ten mě zkontroloval a řekl mi že mám „bikuspidální aortální chlopeň s normální funkcí". Ukazoval i obrázky jak vypadá „zdravá chlopeň" a jak vypadá moje chlopeň. Je mi 18 let, sportuji a až dodělám školu tak bych chtěl nastoupit do armády. Ale od doby co jsem tohle zjistil tak se bojím že nedostanu potvrzení zdravotní způsobilosti ve vojenské nemocnici. Chtěl bych se zeptat jak moc je tato nemoc vážná a jestli nevíte zda bych měl před komisí šanci. Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, dvoucípá chlopeň má vyšší riziko nedomykavosti než trojcípá chlopeň. Jsou lidé, kteří mají celý život dvoucípou chlopeň a žádné potíže nemají. Bude vhodné v čase chlopeň kontrolovat, zda-li se její funkce nehorší, zatím bych si s tím hlavu nelámal. Co se týká armády nevím jaké jsou přesná kritéria k příjmu. Můžete zkusit Ústřední vojenskou nemocnici v Praze a vznést dotaz, nevím jestli se Vám podaří získat vyjádření dříve než před odvodem.

MUDr. Zbyněk Cejnar
MUDr. Zbyněk Cejnar

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: