Bikuspidální aortální chlopeň u syna

Dobrý den, syn (17 let) aktivní sportovec má vrozenou bikuspidální aortální chlopeň. V minulém týdnu mu pan doktor, kterému chodíme na pravidelné kontroly zakázal sport, který syn hraje, tedy hokejbal na základě těchto výsledků ECHO srdce: EKG: sinusová bradykardie 52/min, normální P vlna, PQ180, QRS 110, QT 400ms, iRBBB, normální repolarizace UZ SRDCE (TRANSTORAKÁLNÍ), VÝSLEDEK: ao 30 LS 32, PK 24, septum 9, LK 61/38, ZS LK 10mm Vyšetřitelnost dobrá. Mírná dilatace levé komory, normální velikost ostatních srdečních oddílů. Normální systolická funkce levé komory, neprokazuji segmentální poruchy kinetiky, EF 65% (Simp., EDV 170 ml, ESV 60 ml), není hypertrofie, normální dopplerovské parametry diastolické funkce LK. Normální systolocká funkce pravé komory. Aortální chlopeň je bikuspidální, lehce zhrubělá, regurgitace středně širokým jetem do 2/3 LK (jet v LVOT 7mm, LVOT 22mm, 3./4 st.), lehká stenóza - max - SPG 15 mmHg, AVA planimetricky 3.0 cm2. Mitrální chlopeň je jemná bez vady. Trikuspidální a pulmonální chlopeň jemné, bez vady. Lehce hypermobilní mezisíňové septum, není zkrat. Není parikardiální výpotek. Nejsou UZ známky plicní hypertenze. Normální nález na hrudní aortě - normální šíře, lehká diastolická reverze toku, EDV 10 cm/s, není koarktace. Závěr: Bikuspidální aortální chlopeň s kombinovanou vadou - středně významná až významná regurgitace, nevýznamná stenóza. Normální systolická funkce lehce dilatované LK, není hypertrofie. Funkční třída NYHA I. Zákaz vrcholového sportu samozřejmě respektujeme, nicméně syn prý může sportovat na běžné čili rekreační úrovni a v tom se nyní špatně orientujeme kde je ta hranice mezi rekreačním a vrcholovým sportem? Syn hrál hokejbal v poli a nyní může má nabídku jít kvůli této vadě do branky kde je výrazně nižší fyzická zátěž. Toto řešení nám pan doktor dovolil.Dále si jde občas zahrát florbal, tenis, prostě chci se zeptat zda syn může žít běžným aktivním životem obyčejného člověka, tedy již ne samozřejmě řekněme vrcholového sportovce? Dále bych se chtěl zeptat jaký máte názor na případnou záchovnou operaci chlopně? Dá se dle uvedených výsledků ECHO srdce odhadnout kdy dospěje srdce k nutnosti operativního řešení? (ve 20?, ve30, v 50 letech?). Omlouvám se za poněkud zvláštní dotaz, nicméně je to pro syna i pro naši rodinu docela složitá záležitost díky tomu, že se snažíme žít aktivním životem a chceme se v dané situaci s ohledem na uvedenou synovu srdeční vadu co nejvíce zorientovat v tom co můžeme nadále dělat a co již si musíme odpustit. Určitě se nebude nijak fyzicky přepínat, to je nám i jemu jasné. Jde spíše o udržování kondice..... Děkuji a přeji pěkný den.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, váš dotaz přesahuje rozsah internetové poradny. Obecně u známých chlopenních srdečních vad jsou důležité symptomy- dušnost, synkopy, bolesti na hrudi. Otázku operace je nutné podrobně probrat s ošetřujícím kardiologem. Do budoucna bude operace nutná, vždy je otázka správného načasování. Operuje se v době, kdy nemocný nemá žádné potíže a operuje se preventivně, aby nedošlo k selhání levé komory.

MUDr. Zbyněk Cejnar
MUDr. Zbyněk Cejnar

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: