Bílé fleky

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na problémy s bílými fleky na kůži. V létě, když jsem se vrátil z dovolené, měl jsem na prsou, břiše, zádech a v rozkroku (na šourku) bílé neopálené fleky. U kožního lékaře jsem se dozvěděl, že je to infekce Tinea versicolor, kterou jsem už před pár lety měl. Dostal jsem na to nějaký "roztok" a sprchový šampon Mediket Versi. Vyrážka téměř zmizela, ale fleky na šourku zůstaly (jen trošku zrůžověly a občas svědí). Doktorka mi ale řekla, že vylečené fleky zmizí až po opálení. Jenže na šourku se neopaluji, a do solária se mi moc chodit nechce. Tak se chci zeptat... ... neexistuje jiný způsob, jak opálit nebo "obarvit" bílé fleky? Co třeba samoopalovací krém?... ... také se chci zeptat, zda fleky na šourku jsou také jen plíseň, protože doktorce jsem fleky v rozkroku neukázal (ale vznikli zhruba ve stejné době a vypadají stejně jako ty fleky na prsou). Nemohla by to být ztráta pigmentu? Předem děkuji za odpověd

Odpověď odborníka:

Podle fotografie by skutečně mohlo jednat o ztrátu pigmentu - vitiligo. Definitivní diagnosu by mohlo přinést jedině histologické vyšetření vzorku kůže. Vitiligo je v oblasti genitálu poměrně časté, zatímco pityriasis versicolor jsem v této lokalitě neviděla a hlavně ty bílé plochy vznikají v místě opalování a vy jste asi tuto oblast nikdy neopaloval Samoopalovací krém použít můžete, ale je to jen dočasný efekt.

MUDr. Eva Dogoši
MUDr. Eva Dogoši

Specializace: Dermatovenerologie
Pracoviště: Soukromá kožní ambulance

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: