Bilkoviny a krev v moci

Pred tremi tydny jsem se zacala lecit se zanetem mocoveho mechyre. Brala jsem 5 dni atb Ciplox, po 5 dnech jsem byla na dalsim odberu a dostala jsem na dalsich 5 dni atb Xorimax. Byla provedena i kultivace moci,ktera byla negativni. Dnes jsem byla na kontrolnim odberu a stale je v moci pritomna stopa krve i bilkovin. Ve zprave je napsan velky vyskyt dlazd.epitele. Citim se v poradku,nic me neboli, nemela jsem ani zvysene teploty v pocatcich leceni. Muze stopa bilkovin a krve znamenat problem s ledvinami??

Odpověď odborníka:

Dobrý večer Lenko, bílkovina a krev v moči mohou znamenat různá ledvinná postižení. Nejčastěji je ale vídáme právě při zánětech močových cest včetně močového měchýře . ( u žen také záleží na menstruaci ) Píšete, že kultivace moči byla negativní. Nepíšete ale, kdy byl odběr proveden. Pokud se lékař u mladé ženy s IMC odběr rozhodne provést, měl by být proveden před nasazením antibiotika, abychom věděli, jaký " bacil " tam je a na co je citlivý. Pokud se odběr provede až v době nasazení ATB a to již často během prvního dne , může být kultivace negativní . Při nevhodně volené léčbě a nebo nevhodně zvolené délce léčby , může infekce přetrvávat, přestože pacient již nemá obtíže. Pak může v sedimentu krev i bílkovina ještě být . Epitelie v moči bývají. Jsou to odloupané buňky z výstelky močových cest. Důležité je ,aby to nebyly bunky z ledvinné tkáně. V popisu Vašeho sedimentu to popsáno není, bát se tedy nemusíte. Tedy : 1 ) podrobně bych se vyptala svého lékaře, co jsem měla v moči za bakterii, jestli je to běžná bakterie , proč mi měnil antibiotika atd 2) nechala bych si ještě jednou zopakovat chemické vyšetření moče včetně močového sediment. 3) nechala bych si změřit tlak ( vyšší hodnoty u mladého pacienta s krví a bílkovinou v moči mohou znamenat onemocnění ledvin ) - pokud by byl tlak významně vyšší poprsil bych o odeslání na nefrologii 4) pokud bych si nebyla jistá poprosila bych o doplnění ultrazvuku břicha a ledvin. 5 ) zamyslela bych se nad termínem menstruace, zda nekolidoval s odběrem moče přeji brzké vyřešení obtíží

MUDr. Vratislava Kovářová
MUDr. Vratislava Kovářová

Specializace: Nefrologie
Pracoviště: Fresenius Medical Care - Dialyzační středisko Mělník

 
Líbí se vám odpověď?
+9 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Příznaky benigní hyperplazie prostaty
Články: Příznaky benigní hyperplazie prostaty
Ne každou potíž při močení...
Otěhotnění v době menstruace: vzácné, ale možné!
Články: Otěhotnění v době menstruace: vzácné, ale možné!
Asi každá žena občas dumá...
Koalice proti hluboké žilní trombóze
Články: Koalice proti hluboké žilní trombóze
Hluboká žilní trombóza (HŽT...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Zánět slepého střeva
Články: Zánět slepého střeva
Zánět slepého střeva vzniká...
Vakcinace proti žloutenkám: dodržujte očkovací schéma
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: