Biopsie - jaterní testy

Dobrý den paní doktorka, obracím se na Vás s následujícím dotazem. V roce 2002 mě byly zjištěny vysoké jaterní testy. Od této doby navštěvuji gastro-enterologickou poradnu. Za celou tu dobu jsem prodělal řadu vyšetření, ale jaterní testy mám stále velmi vysoké, zvlášť poslední dobou. U posledního odběru krve: ALT-5.77 GMT-11.75 ALP-4.69 AST-2.19, ostatní hodnoty byly v normě. Jinak jsem prodělal již 2 x biopsii a za celou dobu asi 10 x ultrazvuk jater. Výsledky vyšetření byly nejasné, pouze nealkoholická silná steatósa jater s neznámou příčinou. Jelikož jsme měl asi před půl rokem bolesti břicha, byl jsem na koloskopii a CT enterografii s výsledkem střevo normální, jen vinuté dolichosigma, ampula rekta téměř 8 cm, tenké kličky bez pathologie. Jaterní testy byly dříve nižší hodnoty, v současné době jsou nejvyšší v historii. Byla mě odebírána krev ještě na: HbsAg, Anti HAV IgG Archit, Anti HAV IgM, Anto HVC-vše negativní, ANAb IgG 1:20,SMAb, AMAb, Anti-LKM-negativní. Denně beru Sylimarin 3x2 tbl, stravuji se dlouhodobě dietně a absolutně nepiju žádný alkohol. Měřím 181 cm, vážím 83 kg, je mi 32.let. Teď jsem objednán znovu na další biopsii jater a mám strach, neboť jsem měl u minulé velmi silné bolesti. Poslední ultrazvuk potvrdil silnou steatósu jater. Lékař má obavu, aby steatóza nepřešla na cirhózu jater atd. Chci se zeptat jaké vyšetření by bylo vhodné ještě udělat? Dá se nějak vyléčit steatóza jater a jak vlastně vzniká? Co mě prosím doporučíte? Jaká jsou rizika biopsie jater? Velice se tím trápím a moc bych si přál, aby se našla příčina tohoto problému. Jsem zvědavý co ukáže další biopsoe jater. Děkuji za odpověď. Petr

Odpověď odborníka:

Dobrý den, postup gastroenterologa je správný, rizika jaterní biopsie jsou srovnatelná s riziky jiných invazivních výkonů. Bohuže se někdy stává, že i přes opakovaná vyšetření se prvotní příčina (např. působení nějaké toxické látky) jaterní steatózy neodhalí. V poslední době byly publikovány názory, které hovoří o prospěšnosti konzumace kávy u jaterních onemocnění.

MUDr. Miroslava Frčková
MUDr. Miroslava Frčková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: