Biopsie střeva

Dobrý den, mám čtyřletého syna, který má podle krevních výsledků celiakii. Mám být proto ještě provedena biopsie střeva. Má být v narkoze. Když jsem však dostala k podpisu papír s uvedenými riziky narkozy, mám obavy. Navíc vím, že syn má leidenskou mutaci. Může mu to ublížit? Jak dlouho asi zákrok trvá? Lékaři říkají, že jde jen o lehkou narkozu, ale podepsat mám rizika pro běžnou narkozu. Tak proč?Je i jiná možnost vyšetření, které by v tomto věku zvládl? Předem děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, narkóza u gastroskopického vyšetření, které bude provedeno, je velmi krátká (do 20 min) a riziko je nízké, anesteziolog i gastroenterolog musí samozřejmě o leidenské mutaci u Vašeho syna vědět. Rizika nelze vyloučit u žádné anestezie, ale jsou velmi vzácná (i vzhledem k věku Vašeho syna). Samozřejmě jiná rizika jsou u náročné operace a jiná u gastroskopického zákroku, kde se i používá jiná anestezie (zpravidla ale je pro pacienty jedno obecné poučení, které je potřeba podepsat). Vyšetření bez anestezie by asi v tomto věku bylo nemožné /kvůli spolupráci dítěte/ a pro Vašeho synka navíc velmi traumatizující zážitek. konečné rozhodnutí je ale na Vás, pro první diagnózu celiakie je vyšetření střev s odběrem malého kousku tkáně (biopsií) potřeba a obvykle už nebývá důvod ho v průběhu života opakovat.

MUDr. Hana Králová
MUDr. Hana Králová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Interní oddělení Klinik Kösching

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Hysteroskopie
Články: Hysteroskopie
Hysteroskopie je...
Dráždivý tračník
Články: Dráždivý tračník
Nejodvážnější lékařské...
Snížená činnost štítné žlázy (hypotyreóza)
Články: Snížená činnost štítné žlázy (hypotyreóza)
Po zavedení jodace jedlé...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Naposledy čtené: