Biopsie tenkou jehlou z uzlin v tříslech

Dobrý den, mám podezření na lymfadenitidu, má smysl brát vzorek z lymfatických uzlin tenkou jehlou pro stanovení této diagnozy? Dá se ze vzorku FNAB zjistit konkrétní původce zánětu (kultivovat bakterii)? Jaká rizika přináší použití této metody? Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, ze vzorku odebraného FNAB se jistě dá vykultivovat bakterie, pokud jde skutečně o bakteriální zánět. Rizika výkonu jsou v této oblasti minimální. Osobně při nejasné lymfadenopatii bych spíše doporučoval odstranění a rozbor celé uzliny.

MUDr. David Hoskovec
MUDr. David Hoskovec

Specializace: Chirurgie a traumatologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: